Ceny i notowania wieprzowiny – 26 października – 1 listopada 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu października i listopada 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 01.11.2020, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,44 zł/kg (region północny), 4,43 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,41 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,38 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.757 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 5.687 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.333 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 4.930 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.145 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 4.223 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
01.11.2020 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.506 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.605 zł/t, czyli o 3% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 2% i kosztowała 18.681 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 2% więcej niż tydzień temu, czyli 11.904 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
11-01-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 176,33 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 2% w porównaniu do 10-25-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 125,00 zł/szt. (o 10% mniej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 212,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi