Ceny i notowania wieprzowiny – 29 marca – 4 kwietnia 2021 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu marca i kwietnia 2021 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 04.04.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,31 zł/kg (region północny), 5,29 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,26 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,28 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.887 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 6.810 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 6.470 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 6.102 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy O: 5.414 zł/t (brak zmian w porównaniu do zeszłego tygodnia), a dla klasy P: 4.947 zł/t (tygodniowy spadek o 10%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
04.04.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 8.047 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.548 zł/t, czyli o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 7% i kosztowała 19.135 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.859 zł/t.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi