Ceny i notowania wieprzowiny – 8-14 lutego 2021 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lutego 2021 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 14.02.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,12 zł/kg (region północny), 4,22 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,10 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,13 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.431 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy E: 5.351 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy U: 5.035 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy R: 4.659 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy O: 3.819 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 4.215 zł/t (tygodniowy wzrost o 12%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
14.02.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.015 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.372 zł/t, czyli o 1% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 5% i kosztowała 18.438 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.532 zł/t.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi