Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Szczaw polny. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Rumex acetosella
Rodzina:
rdestowate - Polygonaceae
Kolor kwiatu:
czerwony
Liście:
lancetowate
Forma kwiatu:
kwiaty o maksimum czterech płatkach
Charakterystyka:
szczaw polny wytwarza cienkie i wyprostowane łodygi o licznych rozgałęzieniach. Rosną na nich osadzone na krótkich ogonkach lancetowate liście. Mają ostro zakończone wierzchołki, a u nasady są dwie odgięte klapy. Wierzchnia strona blaszki liściowej pokryta jest lekko białym kutnerem. Tuż przy ziemi rozwija się rozetka złożona z długoogonkowych liści podobnych do tych co rosną na łodygach tylko są znacznie większe. Na wierzchołku łodygi pojawiają się duże, luźne wiechy złożone z drobnych kwiatów.
Gleba:
piaszczysta, kwaśna, krzemionkowa
Forma życiowa:
bylina, roślina wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
nie
Roślina trująca:
tak
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
suche murawy, lasy, pastwiska, ugory, miedze
Okres kwitnienia:
od kwietnia do września
Wysokość:
od 10 do 50 cm
Właściwości:
w roślinie, a w szczególności w pędach znajduje się duża ilości kwasu szczawiowego, który jest trujący dla ludzi i bydła. Po ugotowaniu można go spożywać w sałakach i innych daniach.