Ceny i notowania indyków – 22-28 lutego 2021 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z lutego 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.574 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 5.615 zł/t, płacimy więc za nie o 2% więcej. W styczniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,25 zł/kg, w centralnym – po 4,53 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,57 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,43 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,35 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 2%, jej wartość wynosi więc 15.803 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.610 zł/t, czyli o 3% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.835 zł/t, a więc o 5% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 5.594 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 1%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi