Ceny i notowania indyków – 23 kwietnia – 6 maja 2018 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu kwietnia i maja 2018 r.
Ceny skupu indyków
W marcu 2018 r. brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,60 zł/kg, w centralnym – po 4,36 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 4,54 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 4,62 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,55 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 4%, jej wartość wynosi więc 14 963 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4 825 zł/t, czyli po cenie o 2% wyższej niż w poprzednim notowaniu. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8 853 zł/t, a więc o 4% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4 286 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 5%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi