Ceny i notowania indyków – 24-30 lipca 2017 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z końca lipca 2017 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.158,2 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 4.593,1 zł/t, płacimy więc za nie o 1% więcej. W czerwcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,33 zł/kg, w centralnym – po 5,55 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 5,55 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 5,36 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,39 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka nie uległa w ciągu minionego tygodnia znaczącym wahaniom, jej wartość wynosi więc 17.177 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.549 zł/t, czyli o 2% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.358 zł/t, a więc tyle samo, co w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.698 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 13%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi