Ceny i notowania indyków – 26 lutego – 4 marca 2018 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu lutego i marca 2018 r.
Ceny skupu indyków
W lutym 2018 r. brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,75 zł/kg, w centralnym – po 4,44 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 4,43 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 4,70 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,66 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 14 858 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4 809 zł/t, czyli po cenie o 1% niższej niż w poprzednim notowaniu. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8 621 zł/t, a więc tyle samo co w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4 331 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 3%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi