Ceny i notowania indyków – 5-11 lipca 2021 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z lipca 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.990 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 3%. Indyczki kosztują natomiast 5.988 zł/t, płacimy więc za nie o 2% mniej. W maju brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 6,17 zł/kg, w centralnym – po 6,42 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 6,52 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 6,28 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 6,27 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 4%, jej wartość wynosi więc 17.975 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 7.268 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 11.100 zł/t, a więc o 7% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 5.895 zł/t, odnotowano zatem jej zastój.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi