Ceny i notowania wieprzowiny – 4-10 września 2017 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z września 2017 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2017-09-10, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,51 zł/kg (region zachodni), 5,59 zł/kg (region północny), 5,53 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 5,58 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.219 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 7.150 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 6.759 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 6.348 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 5.652 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), a dla klasy P: 4.635 zł/t (tygodniowy spadek o 3%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2017-09-10 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.830 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.269 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2017-09-10, czyli 17.659 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% mniej niż tydzień temu, czyli 11.908 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
09-10-17 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 197,67 zł/szt. (20 kg), co oznacza brak zmian w porównaniu do 09-03-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 170,00 zł/szt. (o 6% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 255,00 zł/szt. (spadek o 1%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi