Kapusta Mira Polana - mieszańcowa odmiana kapusty włoskiej wyhodowana w Polsce
Zobacz także
Kapusta Mira Polana to jedna z pierwszych mieszańcowych odmian kapusty włoskiej wyhodowanych w Polsce. Posiada szereg zalet, jedną z nich jest niezwykle przyjemny smak, co czyni ją doskonałym warzywem do zaopatrzenia świeżego rynku.
Charakterystyka
Ta średnio wczesna odmiana (okres wegetacji trwa ok. 75-90 dni) zawiązuje kuliste lub lekko spłaszczone, kruche i delikatne główki pozbawione goryczy. Złożone są ze średniej wielkości, ciemnozielonych liści pokrytych woskowym nalotem. Główki osiągają masę ok. 1,8 kg i nie wykazują tendencji do pękania. Kapusta Mira Polana charakteryzuje się doskonałym smakiem z dużą zawartością cukru bez wspomnianej już goryczy.
Uprawa
Kapusta włoska ma podobne wymagania uprawowe jak kapusta głowiasta biała, czasem gorzej znosi niskie temperatury. Podobnie jak inne odmiany, Mira Polana preferuje żyzne, próchniczne, umiarkowanie wilgotne i przepuszczalne gleby oraz słoneczne i osłonięte od wiatru stanowisko.
Nasiona tej kapusty wysiewamy od połowy marca do początku kwietnia na rozsadniku lub pod osłonami w ilości 0,5-0,6 kg/ha. Produkcja rozsady pod osłonami daje nam wyższą gwarancję na większy plon. W połowie maja młode rośliny wysadzamy w polu w rozstawie 67 x 40 cm (można również gęściej 40 x 45 cm). Zbioru możemy spodziewać się po ok. 3 miesiącach (pod koniec sierpnia), w ilości 50-60 t z 1 ha.
Zastosowanie
Kapusta Mira Polana cechuje się doskonałym smakiem, z tego powodu szczególnie polecana jest do bezpośredniego spożycia.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa