Papryka Robertina – smaczna odmiana zalecana do uprawy amatorskiej
Papryka Roberta – wysoko plonująca odmiana zalecana do uprawy w polu
Zobacz także
Odmiana papryki Roberta charakteryzuje się bardzo wysoką jakością plonu. Uznawana jest za najlepszą odmianę do uprawy w polu i przetwórstwa. Dobrze sprawdza się także w uprawie amatorskiej, gdzie, odpowiednio pielęgnowana, daje wysoki plon.
Opis
Rośliny papryki Roberta są bardzo charakterystyczne – niskie, mają sztywne, wzniesione pędy, nie wymagają więc palikowania. Należy do najwcześniejszych odmian papryki, jej zbiór rozpoczyna się już w ostatnich dniach czerwca.
Wyróżnia się również dużą plennością i bardzo dobrą strukturą plonu – odpowiednio prowadzone rośliny, wysadzone do gruntu w maju, do października zdążą wydać 100% dojrzałych owoców.
Papryki są dość duże, osiągają nawet 130 gramów masy. Dojrzałe owoce mają aż od 6 do 8 centymetrów ciemnoczerwonego miąższu otoczonego ciemnoczerwoną, połyskującą skórką.
Zastosowanie
Badania wykazały, że w warunkach klimatycznych typowych dla Polski, Roberta jest najlepszą odmianą papryki do uprawy w polu. Szczególnie nadaje się do uprawy przemysłowej, w mniejszym stopniu sprawdza się także w uprawie amatorskiej.
Odmiana może być spożywana bezpośrednio, ale, ze względu na swój gruby miąższ, najbardziej nadaje się do przetwórstwa. Z powodzeniem można uprawiać ją zarówno w gruncie, jak i pod osłonami.