Zobacz także
Poniżej prezentujemy informacje na temat zastosowania, dawkowania i oprysku środka o nazwie: CHAMPION 50 WP. Z opisu dowiesz się, kiedy i jak stosować: CHAMPION 50 WP, poznasz jego orientacyjną cenę, charakterystykę, właściwe dawkowanie i termin stosowania.
Producent: Nufarm GmbH and Co KG, St. Peter 25, A-421 Linz, Republika Austrii
Typ preparatu: fungicyd, bakteriocyd
Opis: proszek o działaniu grzybo- i bakteriobójczym, z którego sporządza się zawiesinę wodną; działa kontaktowo i używa się go wyłącznie w celach zapobiegawczych
Zezwolenie: R-5/2004 z dnia 20.02.2004 r. zmienione ostatecznie decyzją MRiRW nr R-193/2012d z dnia 13.08.2012 r.
Ważność zezwolenia do: 20.02.2014 r.
Ważność stosowania do: 20.08.2015 r.
Substancje czynne: miedź w postaci wodorotlenku miedziowego (50%)
Zastosowanie: w zależności od rośliny
Owoce:
- jabłoń, grusza – przeciw parchowi i zarazie ogniowej
- czereśnia, wiśnia – przeciw rakowi bakteryjnemu drzew pestkowych
Warzywa:
- fasola – przeciw antraknozie oraz bakteriozie obwódkowej
- ogórek – przeciw mączniakowi rzekomemu dyniowatych oraz bakteryjnej kanciastej plamistości
* WAŻNE: środek może powodować żółknięcie liści na brzegach, ale jest to efekt przejściowy
- pomidor – przeciw zarazie ziemniaka oraz bakteryjnej cętkowatości
- ziemniak – przeciw zarazie ziemniaka
Termin stosowania: w zależności od rośliny i choroby
Owoce:
- jabłoń, grusza (parch) – stosować tylko do pierwszych zabiegów, bo istnieje ryzyko wywołania poparzeń
- jabłoń, grusza (zaraza ogniowa) – w okresie nabrzmiewania pąków i kwitnienia oraz w okresie wzrostu owoców
- czereśnia, wiśnia – w okresie nabrzmiewania pąków i opadania liści oraz w okresie kwitnienia
Warzywa:
- fasola – w fazie rozwoju 1–2 pierwszych liści właściwych, a następnie za 7–10 dni
- ogórek – 2 razy w odstępie 7 dni, najpóźniej do okresu kwitnienia
- pomidor – 2–3 razy co 7–10 dni, a gdy zagrożenie jest duże, to stosować naprzemiennie z fungicydami o odmiennym działaniu
- ziemniak – zapobiegawczo po wykonaniu pierwszego zabiegu środkiem systemicznym lub wgłębnym
Dawkowanie: w zależności od rośliny i choroby
Owoce:
- jabłoń, grusza (parch) – 0,75 kg/ha (woda: 500–750 l/ha)
- jabłoń (zaraza ogniowa) – w okresie nabrzmiewania pąków i kwitnienia: 1,5 kg/ha; w okresie wzrostu owoców: 0,75 kg/ha; ilość wody w obu przypadkach: 500–750 l/ha
- grusza (zaraza ogniowa) – w okresie nabrzmiewania pąków i kwitnienia: 3,0 kg/ha; w okresie wzrostu owoców: 1,5 kg/ha; ilość wody w obu przypadkach: 500–750 l/ha
- czereśnia, wiśnia – w okresie nabrzmiewania pąków i opadania liści: 3,0 kg/ha; w okresie kwitnienia: 1,5 kg/ha; ilość wody w obu przypadkach: 500–750 l/ha
* WAŻNE: stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych
Warzywa:
- fasola – 1,5–2,0 kg/ha (woda: 600 l/ha)
- ogórek, pomidor – 2,5–3,0 kg/ha (woda: 700–800 l/ha)
- ziemniak – 2,5–3,0 kg (woda: 300–400 l/ha)
Maksymalna liczba zabiegów w roku wegetacyjnym: w zależności od rośliny i choroby
Owoce:
- jabłoń, grusza (parch) – 2
- pozostałe przypadki – brak danych
Warzywa:
- fasola, ogórek – 2
- pomidor – 3
- ziemniak – brak danych
Okres karencji: 7 dni
Okres prewencji dla pszczół: nie dotyczy
Toksyczność: niebezpieczny dla organizmów wodnych; w przypadku ludzi istnieje ryzyko uszkodzenia wzroku, poza tym działa szkodliwie przez drogi oddechowe i po połknięciu
Orientacyjna cena: ok. 40 zł/kg
Uwaga: przed zastosowaniem każdego środka ochrony roślin należy zapoznać się z etykietą producenta w celu ograniczenia ryzyka dla środowiska i ludzi
Etykieta
Pobierz CHAMPION 50 WP