Zobacz także
Poniżej prezentujemy informacje na temat zastosowania, dawkowania i oprysku środka o nazwie: FUNGURAN A PLUS 50 WP. Z opisu dowiesz się, kiedy i jak stosować: FUNGURAN A PLUS 50 WP, poznasz jego orientacyjną cenę, charakterystykę, właściwe dawkowanie i termin stosowania.
Producent: Spiess-Urania, Chemicals GmbH, Frankenstrasse 18b, D-20097 Hamburg, Republika Federalna Niemiec
Typ preparatu: fungicyd, bakteriocyd
Opis: preparat zarówno grzybo-, jak i bakteriobójczy; stosuje się go, aby zapobiegał chorobom roślin warzywnych, sadowniczych oraz chmielu; działa kontaktowo, a ponieważ ma postać proszku, to należy rozcieńczyć go w wodzie aż do uzyskania zawiesiny
Zezwolenie: R-33/2011 i.r. z dnia 18.04.2011 r. zmienione decyzją MRiRW nr R-178/2012d z dnia 08.08.2012 r. oraz decyzją MRiRW nr R-47/2013d z dnia 01.03.2013 r.
Ważność zezwolenia do: 31.12.2015 r.
Ważność stosowania do: 01.07.2017 r.
Substancje czynne: miedź w postaci wodorotlenku miedziowego (50%)
Zastosowanie:
Owoce:
- jabłoń – przeciw parchowi jabłoni i zarazie ogniowej
- grusza – przeciw zarazie ogniowej
Warzywa:
- ogórek (w gruncie) – przeciw mączniakowi rzekomemu oraz bakteryjnej kanciastej plamistości
- pomidor (w gruncie) – przeciw zarazie ziemniaka i bakteryjnej cętkowatości
Termin stosowania: w zależności od rośliny
Owoce:
- jabłoń – w wypadku parcha jabłoni: zalecany do trzech pierwszych zabiegów na początku wegetacji, nie później niż do fazy zielonego pąka (ponieważ istnieje ryzyko poparzeń); w wypadku zarazy ogniowej: na początku i w pełni kwitnienia, w okresie kwitnienia owoców oraz po ich zbiorze
- grusza – w okresie nabrzmiewania pąków, na początku i w pełni kwitnienia, w okresie wzrostu owoców oraz zaraz po ich zbiorze
Warzywa:
- ogórek (w gruncie) – zgodnie z sygnalizacją lub zapobiegawczo w okresach spodziewanego zagrożenia; stosować odstępy co 7–10 dni
- pomidor (w gruncie) – pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo po wysadzeniu roślin na pole lub po wystąpieniu pierwszych objawów; kolejne opryski powtarzać co 7–10 dni
Dawkowanie: w zależności od rośliny
Owoce:
- jabłoń – w wypadku parcha jabłoni: 0,75 kg/ha; w wypadku zarazy ogniowej: 1,5 kg/ha (na początku i w pełni kwitnienia oraz po zbiorze owoców) lub 0,75 kg/ha (w okresie wzrostu owoców)
- grusza – 3 kg/ha (w okresie nabrzmiewania pąków, na początku i w pełni kwitnienia oraz po zbiorze owoców) lub 1,5 kg/ha (w okresie wzrostu owoców)
Warzywa:
- ogórek (w gruncie) – 2,25 kg/ha (woda: 700 l/ha)
- pomidor (w gruncie) – 2,5 kg/ha (woda: 700–800 l/ha)
* WAŻNE: środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych
Maksymalna liczba zabiegów w roku wegetacyjnym: w zależności od rośliny
Owoce:
- jabłoń – 3
- grusza – nie dotyczy
Warzywa:
- ogórek (w gruncie) – 3
- pomidor (w gruncie) – w miarę potrzeb
Okres karencji: 7 dni
Okres prewencji dla pszczół: w przypadku dawki większej bądź równej 4,9 kg/ha środek stosować po wieczornym oblocie pszczół
Toksyczność: występuje ryzyko uszkodzenia wzroku; poza tym działa szkodliwie przez drogi oddechowe i po połknięciu; nie można też zapominać o niekorzystnym wpływie na całe środowisko wodne i organizmy je zamieszkujące oraz na pszczoły
Orientacyjna cena: ok. 50 zł/kg
Uwaga: przed zastosowaniem każdego środka ochrony roślin należy zapoznać się z etykietą producenta w celu ograniczenia ryzyka dla środowiska i ludzi
Etykieta
Pobierz FUNGURAN A PLUS 50 WP