Tasznik pospolity - opis, charakterystyka, zdjęcia, zwalczanie
Cykoria podróżnik niejedno ma oblicze: chwast, warzywo i roślina lecznicza
Zobacz także
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) to wieloletnia, ceniona na całym świecie, roślina lecznicza i warzywna, przez niektórych jednak traktowana jako chwast. Swoją nazwę prawdopodobnie zawdzięcza miejscu występowania – rośnie na przydrożach, nasypach kolejowych oraz miedzach i pastwiskach. Jedna z legend głosi, że barwa jej kwiatów pochodzi od łez niebieskookiej dziewczyny tęskniącej za swoim ukochanym. Inne nazwy: podróżnik lekarski, podróżnik błękitny, cykoria dzika, cykoria polna, batogi św. Jana, kozi mlecz, miododajna królewna, popie ruki. Od cykorii podróżnik pochodzi jadana i często uprawiana cykoria sałatowa.
Opis botaniczny
Cykoria posiada wzniesioną, szorstko owłosioną pustą łodygę dorastającą do 120 cm wysokości, na której pojawiają się lancetowate liście i piękne, niebieskie języczkowate kwiaty. Pod powierzchnią gleby ukryty jest silnie rozwinięty korzeń palowy o gorzkim smaku.
Skład surowca leczniczego
W zielu cykorii podróżnik znajdują się alkaloidy, glikozydy, flawony i kumaryna. Ziele stanowią wierzchołki pędów zbierane na początku kwitnienia rośliny. W liściach obecne są flawonoidy, głównie kwercetyna, a w kwiatach antocyjany wykazujące działanie przeciwutleniające. Korzeń zawiera sok mleczny, a w nim zawarte są substancje goryczowe (intybina), cukry (inulina), cholina, fitosterole, żywice, śluzy, sole mineralne i śladowe ilości olejku eterycznego (cichoreol).
Zastosowanie
Liście można stosować w postaci świeżej i suszonej, korzenie zwykle poddaje się suszeniu.
Kuchnia
Świeże kwiaty i liście można stosować jako dodatek do sałatek. Pąki kwiatowe warto marynować. Pędzony korzeń wytwarza drobne rozetki – główki, które można dodawać do sałatek. Wysuszony, starty i palony korzeń stanowi wspaniałe urozmaicenie smaku kawy lub niekiedy jej substytut.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
4670 , 0 , 0 , 0 Babka zwyczajna – chwast pastwisk i upraw wieloletnich
-
-
35209 , 14 , 0 , 0 Uwaga na blekot pospolity – trujący chwast upraw szerokorzędowych!
Dodaj komentarz
Tagi
Cykoria podróżnik Cykoria podróżnik - uprawa Cykoria podróżnik - zwalczanie Cykoria podróżnik - zastosowanie Cichorium intybus Chwasty dwuliścienne Chwasty użytków zielonych Podróżnik lekarski Podróżnik błękitny Cykoria dzika Cykoria polna Batogi św. Jana Kozi mlecz Popie rurki Cykoria podróżnik - zastosowanie w kuchni Rośliny paszowe Cykoria podróżnik - zastosowanie w ziołolecznictwie Cykoria podróżnik - rozmnażanie Chwasty w cykorii sałatowejOgłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki