Warzywa kapustne – dobry start

Efektywne wykorzystanie potencjału biologicznego warzyw kapustnych wymaga od ich
producentów fachowej wiedzy z zakresu specyficznych wymagań uprawowych tych roślin. O
wielkości plonu i jego jakości decyduje wiele czynników, zarówno takich, na które plantator ma
znikomy wpływ lub w przypadku przebiegu pogody – wpływu żadnego nie ma i takie, którymi
może sprawnie zarządzać. Wielu dysfunkcjom i nieprawidłowościom w rozwoju roślin kapustnych
można zapobiegać stosując odpowiednie zabiegi agrotechniczne. Z uwagi na stosunkowo duże
wymagania pokarmowe tych roślin niezwykle istotny jest wybór odpowiedniej technologii
nawożenia. Dokarmianie nawozami wieloskładnikowymi oraz stymulatorami poprawiającymi
rozwój systemu korzeniowego, podnoszącymi odporność na czynniki stresowe podczas całego
okresu wegetacji to priorytety producentów.
Zbliża się czas sadzenia rozsad. Podstawowym zadaniem plantatorów w tym okresie jest dążenie do
maksymalnej redukcji zabiegów związanych z naprawą szkód powstałych podczas tego procesu.
Wysadzanie w grunt to ogromny stres dla młodych roślin, nie tylko z uwagi na zmianę stanowiska i
warunków, ale także i uszkodzeń systemu korzeniowego. Podczas przesadzania dochodzi do
urazów podziemnych części roślin, nawet najbardziej profesjonalnie wykonane nie wyeliminuje
tych uszkodzeń. Odpowiednia jakość i sprawność systemu korzeniowego jest podstawowym
czynnikiem determinującym wysoki procent przyjęcia sadzonek i dobrą kondycję całej uprawy. Jak
zatem wesprzeć system korzeniowy w trakcie przesadzania, jakie zabiegi wykonać tuż po, by
zagwarantować korzeniom szybką regenerację i maksymalną sprawność?
Kapustowate są bardzo podatne na schorzenia systemu korzeniowego i infekcje bakteryjne. Nie
podlegają zjawisku mikoryzy, za to bardzo dobrze reagują na zastosowanie bakterii ryzosferowych,
przede wszystkim na obecność w glebie grzybów z rodzaju Trichoderma i Gliocladium. Grzyby te
kolonizują system korzeniowy i ryzosferę roślin. Wspierają procesy pobierania składników
pokarmowych oraz tworzą naturalną barierę ochronną przed atakami patogenów, stymulują także
rozwój systemu korzeniowego. W produkcji tych warzyw szczególnie warto zastosować
dedykowane im biopreparaty, które oparte są o wyselekcjonowane mikroorganizmy ryzosferowe.
Dzięki zwiększeniu bioróżnorodności gleby, która jest jednym z kluczowych czynników
wpływających na poprawę parametrów wzrostu i rozwoju roślin znacząco zwiększamy
wykorzystanie potencjału plonotwórczego. Ważne, by zastosowane w preparatach mikroorganizmy
pozyskane były z naturalnego ekosystemu glebowego i były tak wyselekcjonowane, by efektywnie
wspierały rozwój roślin. Efekt działania tych produktów jest ściśle skorelowany z nawiązaniem
relacji mikroorganizmów z systemem korzeniowym roślin. Dlatego też niezwykle istotne jest
staranne i zgodne z instrukcją wykonanie zabiegów związanych z ich stosowaniem. Potrzebują one
między innymi płytkiego wymieszania z glebą oraz większych niż zazwyczaj do przeprowadzania
podobnych oprysków ilości cieczy roboczej. Zastosowanie takiej innowacyjnej technologii
zapewnia bardzo dobre odżywienie roślin, nie tylko poprzez wsparcie pobierania składników
pokarmowych, ale także i wzmożoną syntezę wielu związków bioaktywnych oraz hormonów, które
stymulują wzrost roślin. Biopreparaty nie tylko indukują naturalną odporność roślin, ale także
ograniczają rozwój fitopatogenów glebowych.
Z dostępnych na rynku produktów warto rozważyć wybór takiego, który dodatkowo wzbogacony
został o szczepy Bacillus megaterium, gdyż posiadają one zdolność do przekształcania fosforu
zablokowanego w glebie do form, które rośliny mogą szybko i efektywnie pobrać. Niedobory tego
pierwiastka, z uwagi na jego udział w procesach transformacji energii, powodują ograniczenia we
właściwym funkcjonowaniu energetycznym rośliny i zahamowanie lub spowolnienie wzrostu.
Liście stają się ciemnozielone o fioletowym zabarwieniu (fioletowieją nerwy, a później całe
blaszki). W uprawie kalafiora niedobór fosforu powoduje opóźnienie tworzenia się róż. Objawy
niedoboru fosforu często występują już na początkowym etapie rozwoju, kiedy system korzeniowy
jest słabo wykształcony. W uprawie kapusty opóźnione jest wiązanie główek. Dlatego warto
zastosować biopreparat, który oprócz ograniczenia rozwoju odglebowych chorób grzybowych,
dodatkowo wspiera procesy udostępniania fosforu niezbędnego młodym roślinom na starcie. Te

kryteria spełnia Bactim Fertimax. Zastosowanie preparatu zapewnia znaczące polepszenie
warunków do osiągnięcia wysokich i jakościowo dobrych plonów warzyw kapustnych, co
potwierdzają wyniki doświadczeń i praktyka.
Na rynku dostępne są odmiany kapustnych o bardzo wysokim potencjale plonowania. Aby został
on maksymalnie wykorzystany, niezbędne jest stosowanie takich rozwiązań agrotechnicznych,
które zapewniają lepsze zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe i wodę oraz zwiększają ich
odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz choroby. Zastosowanie biopreparatów zaraz
po wysadzeniu rozsady jest jednym z narzędzi, które umożliwią jak najpełniejsze uruchomienie
tego potencjału i w efekcie uzyskanie satysfakcjonujących plonów.
Anna Rogowska

Informacje o autorze:

adamkuczynski

Imię:

Miasto: ELBLĄG


Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki