Nasiona czarnuszki - właściwości i zastosowanie

Nasiona i olej

Czarnuszka, której inna nazwa to także czarny kminek jest ciekawą rośliną pochodzącą z rodziny jaskrowatych, która jest znana ze swoich dekoracyjnych kwiatów.  Oprócz wdzięków wizualnych, którymi zdobi okolicę w której się znajduje, czarnuszka ceniona jest także ze względu na właściwości lecznicze. Ludzkość wiedziała o nich i wykorzystywała je od zarania dziejów, jednak dopiero współcześnie korzyści zdrowotne płynące ze spożywania rośliny są potwierdzane medycznie i dokumentowane. W przypadku czarnuszki do spożycia nadają się nasionka oraz wytwarzany z nich olej i to za ich pomocą dostarczamy organizmowi całego bogactwa potrzebnego do prawidłowego rozwoju. Tekst koncentruje się jedynie na nasionach i to o ich właściwościach oraz zastosowaniu będzie traktowała dalsza część.

Właściwości nasion czarnuszki

Nasiona czarnuszki są czarne i bardzo drobne. Wprowadzenie ich do diety to skuteczny sposób na poprawę funkcjonowania organizmu. Właściwości lecznicze tej rośliny znano już w starożytności. Twierdzono, że jest w stanie wyleczyć ze wszystkiego, z wyjątkiem śmierci Wykazuje się ona bowiem szeregiem działań zdrowotnych, m.in. poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, a co za tym idzie ogólną kondycję. Działa przeciwwrzodowo, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, a także przyśpiesza gojenie. W jej składzie znajdziemy szereg witamin i związków mineralnych, istnieją także badania, na podstawie których stwierdzono iż wspomaga zwalczanie kataru spowodowanego alergią. Pozytywnie oddziałuje na układ trawienny, trzustkę i wątrobę. Sprawia, że włosy są mocne i nie wypadają. Hamuje rozwój komórek nowotworowych oraz obniża poziom cukru we krwi, przez co jest nadzieją dla osób cierpiących na cukrzycę. Czarnuszkę poleca się również w leczeniu depresji oraz trądziku. Dzięki ogromie korzyści płynących z jej stosowania możemy wspomóc organizm w walce z licznymi dolegliwościami.

Zastosowanie nasion czarnuszki

Te niewielkie nasionka – choć są tak bardzo niepozorne – kryją za sobą olbrzymią moc. Zasadniczo można wyróżnić dwa sposoby ich spożywania – jako całe ziarenka lub w formie zmielonej. Jest to najtańszy sposób na dostarczenie organizmowi bogactwa czarnuszki, zdecydowanie mniej kosztowny od oleju czy syropów. Najpopularniejszym sposobem jedzenia jest posypywanie potraw – niczym pieprzem – w celu wzmocnienia smaku, gdyż oprócz tego, że czarnuszka jest zdrowa to również świetnie smakuje. Na bazie nasion możemy przygotować sobie również herbatę. Pełne, niezmielone nasionka możemy z powodzeniem dodawać do sałatek, mięs lub innych potraw. Istnieje również możliwość bezpośredniego spożycia – żując nasiona lub zjadając odpowiednią ilość umieszczoną uprzednio na łyżce. Ciekawym sposobem jest również wzbogacanie pieczywa o czarnuszkę posypując świeżo upieczony chleb. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku innych domowych wypieków; ciastka urozmaicone o nasiona czarnuszki zyskają na smaku, a dodatkowo staną się cennym źródłem zdrowia. Podobnie jak w przypadku herbaty na bazie nasion możemy wytwarzać również specjalne napary, które następnie aplikujemy zewnętrznie. Jest to znakomity sposób na poprawę kondycji skóry, włosów, paznokci itp.

Podsumowanie

Czarnuszka jest piękną rośliną ozdobną, która wykazuje olbrzymie właściwości lecznicze. Jej niewielkie, czarne nasiona wyposażone są w niezbędne dla organizmu substancje, które przyczyniają się do poprawy kondycji. Możemy jeść je bezpośrednio lub w formie zmielonej – po uprzednim przygotowaniu do spożycia – jako przyprawę. Oprócz korzyści zdrowotnych czarnuszka cechuje się także niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Urozmaicenie codziennie spożywanych posiłków o nasiona czarnuszki z pewnością tchnie odrobinę innowacji w kuchnię, poprawi jakość potraw, a także przyczyni się poprawy samopoczucia i do propagowania zdrowego trybu życia.

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki