Jak uprawiać morele? Omawiamy kolejne etapy działania

Uprawa moreli Dojrzałe owoce moreli

Będąc niesprawiedliwym, mówi się, że morela to brzydsza siostra brzoskwini. Cóż, wszystko jest kwestią gustu, natomiast niezaprzeczalny jest fakt, że owoc ten stanowi doskonałe źródło witamin (w szczególności z grupy B) oraz minerałów – żelaza, wapnia, fosforu i potasu. W wersji suszonej – najlepiej w sposób naturalny, bez dodatku cukru i szkodliwej chemii – morela ponad sześciokrotnie zwiększa zawartość błonnika, na spożywaniu którego szczególnie zależy osobom dbającym o linię. Uprawa moreli nie jest łatwa, ale z pewnością warta podjęcia próby w obliczu dobrodziejstw, jakie niosą te owoce.

Odmiany

Przy wyborze odmiany, powinniśmy kierować się nie tylko smakiem owoców, ale także uwarunkowaniami klimatycznymi, gdyż uprawa moreli nie w każdych warunkach może być prowadzona z jednakowym powodzeniem. Okres dojrzewania poszczególnych odmian rozciąga się od połowy czerwca do końca lipca, a nawet początku sierpnia, więc sadząc klika różnych drzew, możemy zapewnić sobie owocowanie przez dłuższy czas.

Early Orange – jak większość odmian, jest mało odporna na choroby i działanie szkodników, jednak fakt ten rekompensuje obfite i szybkie owocowanie od momentu posadzenia. Wydaje owoce średniej wielkości, lekko owalne o ciemnopomarańczowym, wręcz czerwonawym zabarwieniu. Miąższ jest bardzo smaczny i łatwo oddziela się od pestki. Moreli możemy spodziewać się niezbyt wcześnie, bo w połowie lipca, jednak jest to popularna odmiana ze względu na – jak na ten owoc – niewielkie wymagania klimatyczne i glebowe.

Moorpark – wyglądem podobny do owoców Early Orange, ale w przypadku tej odmiany, obfitych plonów możemy się spodziewać co drugi rok, a i na pierwsze trzeba poczekać nieco dłużej, licząc od momentu posadzenia. Jest to późna odmiana, w związku z czym zbiory będą możliwe dopiero na początku sierpnia.

Węgierska wczesna – to również owoce średniej wielkości, o pomarańczowo-żółtej barwie z czerwonym akcentem, których miąższ jest dość soczysty i smaczny. Jak wszystkie odmiany moreli, Węgierska wczesna jest odporna na mróz, jednak słabo znosi wiosenne przymrozki. Pomimo, że owoce dojrzewają pod koniec czerwca i na początku lipca, jest wliczana w poczet odmian wczesnych.

Harcot – zaczyna owocować po 3 latach od momentu posadzenia. W regularnych plonach wydaje duże, dorodne owoce, o intensywnie pomarańczowej barwie, smacznym, delikatnie słodkim i soczystym miąższu, łatwo oddzielającym się od pestki. Owoców możemy się spodziewać w drugiej połowie lipca i na początku sierpnia.

Wczesna z Morden – dojrzewa od połowy lipca i wydaje dość smaczne, jajowate owoce średniej wielkości; o jasnej, pomarańczowej barwie. Miąższ nie jest zbyt słodki, ale dobrze oddziela się od pestki. Dodatkowym atutem tej odmiany jest dość duża odporność na pękanie i psucie się owoców.

Somo – to odmiana późna, dojrzewająca w drugiej połowie sierpnia. Co ciekawe, została wyhodowana w Polsce i jest przystosowana do mniej korzystnych warunków glebowych i klimatycznych. Owoce wydaje małe bądź średniej wielkości, o pomarańczowym zabarwieniu, jajowatym kształcie i dobrym smaku.

Reliable – nie owocuje bardzo obficie, ale wydaje coroczne plony. To również odmiana późna – owoce, których możemy się spodziewać w sierpniu, mają kulisty kształt i średnią wielkość. Są słodkie i smaczne, nadają się na desery i przetwory.

Wymagania glebowe i klimatyczne

Jak już wspomnieliśmy, morela nie jest drzewem łatwym w uprawie. Chociaż dobrze znosi mrozy sięgające nawet 20 stopni poniżej zera, ze względu na wczesny okres kwitnienia, jest narażona na częste w naszym klimacie przymrozki. Nie dziwi więc fakt, że w Polsce jest uprawiana na niewielką skalę. Najlepsze pod uprawę są stanowiska nasłonecznione, na lekkim wzniesieniu. Jeśli chodzi o glebę, nie powinna być gliniasta i zbita, a lekka i przepuszczalna. Morela źle znosi zmiany pogodowe w okresie zimy – z niskiej na wysoką temperaturę – w związku z czym, najlepiej rośnie i rozwija się w miejscach, gdzie zimy są suche i chłodne, a wiosny ciepłe i bez przymrozków.

Przygotowanie do sadzenia

Kiedy już, mając na uwadze wszystkie czynniki, zdecydowaliśmy się na konkretną odmianę lub odmiany, możemy przystąpić do procesu przygotowania gruntu pod sadzenie. Na trzy miesiące przed planowanym rozpoczęciem uprawy, użyźniamy glebę. W tym celu wykopujemy w niej dołek w kształcie sześcianu o boku 80 cm. W środek tak przygotowanego otworu wbijamy drewnianą tyczkę, do której po posadzeniu przywiążemy młode drzewko. Jej długość powinna być równa długości pnia z dodatkowym, jednometrowym zapasem. Na koniec wykopaną ziemię mieszamy z nawozem i luźno zasypujemy dołek, bez udeptywania.

Sadzenie

Proces sadzenia wygląda tak samo, jak w przypadku innych drzewek owocowych – jabłoni czy gruszy. W miejscu, gdzie trzy miesiące wcześniej użyźniliśmy i spulchniliśmy glebę, wykopujemy dołek o objętości większej od systemu korzeni. Jego głębokość powinna wynosić tyle, by po posadzeniu zgrubienie po okulizacji znalazło się nad powierzchnią ziemi. W tym celu, do brzegów dołka, prostopadle do tyczki, możemy przyłożyć listewkę lub poziomicę, by sprawdzić, czy udało nam się to osiągnąć. Jeśli miejsce po okulizacji miałoby się znaleźć poniżej lub powyżej poziomu ziemi, odpowiednio przysypujemy lub pogłębiamy dołek.

Przed umieszczeniem drzewka w glebie, obcinamy wszystkie połamane i uszkodzone korzenie, a pędy skracamy o jedną trzecią długości. Tak przygotowane drzewko umieszczamy w dołku, pamiętając o zgrubieniu po okulizacji, i zasypujemy dołek ziemią. Przestrzeń wokół drzewka uklepujemy tak, by wokół powstało zagłębienie, które ułatwi nam podlewanie. Na koniec przywiązujemy młody pień do tyczki. Optymalny czas na sadzenie moreli to okres wiosenny (marzec) lub jesienny (październik-listopad).

czytaj dalej...

Komentarzy (1)

  1. wera

    jak rośnie morela na podkładce z moreli syberyjskiej? ktos ma/mial?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki