
Przycinanie i formowanie agrestu - podstawowe zasady
Zobacz także
Agrest to jeden z najbardziej popularnych krzewów owocowych uprawianych w naszych ogrodach. Doskonale nadaje się do domowych przetworów oraz jako deser do spożywania wprost z krzaka. Jego uprawa jest dość prosta i nie sprawia problemów nawet początkującym ogrodnikom. Jednym z najważniejszych zabiegów w uprawie agrestu jest jego prawidłowe cięcie. Zabieg ten poprawia owocowanie krzewów, korzystnie wpływa na wielkość i liczbę owoców. Dodatkowo prawidłowo przycięte rośliny mają zdrowszy pokrój i łatwiej zbierać z nich plony. Oto podstawowe zasady cięcia i formowania krzewów agrestu.
Kiedy przycinamy i czym
Pierwszego cięcia dokonujemy zaraz po posadzeniu młodych roślin. Najlepszym okresem do sadzenia krzewów z odkrytą bryłą korzeniową jest jesień. Sadzonki w doniczkach możemy sadzić przez cały sezon. W kolejnych latach optymalny termin cięcia to późna jesień lub zima. Dorosłe krzewy intensywnie owocujące tniemy dodatkowo w okresie letnim – najczęściej w drugiej połowie czerwca. W tym okresie skracamy jedynie pędy boczne, nie ingerując w pędy główne. Cięcie letnie dokonywane jest powyżej 5.–6. liścia.
Do zabiegu wykorzystujemy sekator, ważne jest, aby narzędzie było ostre i nie miażdżyło pędów.
Przycinanie w pierwszym roku uprawy
Agrest związuje owoce na młodych pędach jednorocznych oraz na szczytach starych pędów. Przycięcie w pierwszym roku uprawy ma na celu usunięcie chorych pędów oraz prześwietlenie rośliny. Odmiany o pędach zwisających tniemy powyżej pąka skierowanego do wewnątrz, natomiast odmiany wzniesione – powyżej pąka skierowanego za zewnątrz. W pierwszej kolejności usuwamy pędy chore, uszkodzone bądź leżące na ziemi. Następnie wybieramy 3–4 najsilniejsze pędy, które skracamy o połowę. Dzięki temu krzew lepiej się rozgałęzi i będzie miał kształtny pokrój. Pozostałe pędy usuwamy całkowicie.
Cięcie w drugim roku uprawy
Podobnie jak w pierwszym roku uprawy w pierwszej kolejności usuwamy pędy wadliwe, chore, leżące na ziemi lub połamane. Następnie wybieramy 6–8 najzdrowszych, najgrubszych pędów i skracamy je o połowę. Pozostałe pędy przycinamy nad pierwszym oczkiem.
czytaj dalej...JAK DOBRZE JEST CI ZNANY AGREST? SPRAWDŹ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
25354 , 1 , 0 , 0 Sadzonki czereśni - radzimy, jak kupić najlepsze drzewka
-
16960 , 0 , 0 , 0 Sadzonki żurawiny - co trzeba o nich wiedzieć? Podpowiadamy!
-
15574 , 0 , 0 , 0 Jakie sadzonki wiśni wybrać? Praktyczne wskazówki
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Pomoc dla zadłużonych gospodarstw rolnych
2016 Ciągnik Kubota L3901 z ładowaczem i koparką
Sprzedam dużą ilość marchwi.
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl