Przycinanie i formowanie agrestu - podstawowe zasady
Zobacz także
Agrest to jeden z najbardziej popularnych krzewów owocowych uprawianych w naszych ogrodach. Doskonale nadaje się do domowych przetworów oraz jako deser do spożywania wprost z krzaka. Jego uprawa jest dość prosta i nie sprawia problemów nawet początkującym ogrodnikom. Jednym z najważniejszych zabiegów w uprawie agrestu jest jego prawidłowe cięcie. Zabieg ten poprawia owocowanie krzewów, korzystnie wpływa na wielkość i liczbę owoców. Dodatkowo prawidłowo przycięte rośliny mają zdrowszy pokrój i łatwiej zbierać z nich plony. Oto podstawowe zasady cięcia i formowania krzewów agrestu.
Kiedy przycinamy i czym
Pierwszego cięcia dokonujemy zaraz po posadzeniu młodych roślin. Najlepszym okresem do sadzenia krzewów z odkrytą bryłą korzeniową jest jesień. Sadzonki w doniczkach możemy sadzić przez cały sezon. W kolejnych latach optymalny termin cięcia to późna jesień lub zima. Dorosłe krzewy intensywnie owocujące tniemy dodatkowo w okresie letnim – najczęściej w drugiej połowie czerwca. W tym okresie skracamy jedynie pędy boczne, nie ingerując w pędy główne. Cięcie letnie dokonywane jest powyżej 5.–6. liścia.
Do zabiegu wykorzystujemy sekator, ważne jest, aby narzędzie było ostre i nie miażdżyło pędów.
Przycinanie w pierwszym roku uprawy
Agrest związuje owoce na młodych pędach jednorocznych oraz na szczytach starych pędów. Przycięcie w pierwszym roku uprawy ma na celu usunięcie chorych pędów oraz prześwietlenie rośliny. Odmiany o pędach zwisających tniemy powyżej pąka skierowanego do wewnątrz, natomiast odmiany wzniesione – powyżej pąka skierowanego za zewnątrz. W pierwszej kolejności usuwamy pędy chore, uszkodzone bądź leżące na ziemi. Następnie wybieramy 3–4 najsilniejsze pędy, które skracamy o połowę. Dzięki temu krzew lepiej się rozgałęzi i będzie miał kształtny pokrój. Pozostałe pędy usuwamy całkowicie.
Cięcie w drugim roku uprawy
Podobnie jak w pierwszym roku uprawy w pierwszej kolejności usuwamy pędy wadliwe, chore, leżące na ziemi lub połamane. Następnie wybieramy 6–8 najzdrowszych, najgrubszych pędów i skracamy je o połowę. Pozostałe pędy przycinamy nad pierwszym oczkiem.
czytaj dalej...JAK DOBRZE JEST CI ZNANY AGREST? SPRAWDŹ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
25678 , 1 , 0 , 0 Sadzonki czereśni - radzimy, jak kupić najlepsze drzewka
-
17147 , 0 , 0 , 0 Sadzonki żurawiny - co trzeba o nich wiedzieć? Podpowiadamy!
-
15785 , 0 , 0 , 0 Jakie sadzonki wiśni wybrać? Praktyczne wskazówki
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl