Przycinanie i formowanie agrestu - podstawowe zasady

Przycinanie agrestu Cięcie agrestu

Agrest to jeden z najbardziej popularnych krzewów owocowych uprawianych w naszych ogrodach. Doskonale nadaje się do domowych przetworów oraz jako deser do spożywania wprost z krzaka. Jego uprawa jest dość prosta i nie sprawia problemów nawet początkującym ogrodnikom. Jednym z najważniejszych zabiegów w uprawie agrestu jest jego prawidłowe cięcie. Zabieg ten poprawia owocowanie krzewów, korzystnie wpływa na wielkość i liczbę owoców. Dodatkowo prawidłowo przycięte rośliny mają zdrowszy pokrój i łatwiej zbierać z nich plony. Oto podstawowe zasady cięcia i formowania krzewów agrestu.

Kiedy przycinamy i czym

Pierwszego cięcia dokonujemy zaraz po posadzeniu młodych roślin. Najlepszym okresem do sadzenia krzewów z odkrytą bryłą korzeniową jest jesień. Sadzonki w doniczkach możemy sadzić przez cały sezon. W kolejnych latach optymalny termin cięcia to późna jesień lub zima. Dorosłe krzewy intensywnie owocujące tniemy dodatkowo w okresie letnim – najczęściej w drugiej połowie czerwca. W tym okresie skracamy jedynie pędy boczne, nie ingerując w pędy główne. Cięcie letnie dokonywane jest powyżej 5.–6. liścia.

Do zabiegu wykorzystujemy sekator, ważne jest, aby narzędzie było ostre i nie miażdżyło pędów.

Przycinanie w pierwszym roku uprawy

Agrest związuje owoce na młodych pędach jednorocznych oraz na szczytach starych pędów. Przycięcie w pierwszym roku uprawy ma na celu usunięcie chorych pędów oraz prześwietlenie rośliny. Odmiany o pędach zwisających tniemy powyżej pąka skierowanego do wewnątrz, natomiast odmiany wzniesione – powyżej pąka skierowanego za zewnątrz. W pierwszej kolejności usuwamy pędy chore, uszkodzone bądź leżące na ziemi. Następnie wybieramy 3–4 najsilniejsze pędy, które skracamy o połowę. Dzięki temu krzew lepiej się rozgałęzi i będzie miał kształtny pokrój. Pozostałe pędy usuwamy całkowicie.

Cięcie w drugim roku uprawy

Podobnie jak w pierwszym roku uprawy w pierwszej kolejności usuwamy pędy wadliwe, chore, leżące na ziemi lub połamane. Następnie wybieramy 6–8 najzdrowszych, najgrubszych pędów i skracamy je o połowę. Pozostałe pędy przycinamy nad pierwszym oczkiem.

czytaj dalej...

JAK DOBRZE JEST CI ZNANY AGREST? SPRAWDŹ! [QUIZ]

[1/14] Czy agrest jest spokrewniony z porzeczką?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki