
Jak i kiedy sadzić agrest? Sadzenie agrestu bez sekretów
Agrest jest krzewem o wysokiej mrozoodporności, uprawianym powszechnie na działkach i w ogrodach przydomowych. Niestety w ostatnich latach znacznie spadła produkcja jego owoców w naszym kraju. Stało się to za sprawą wielu porażeń przez amerykańskiego mączniaka agrestu i niewielkiej liczby odmian na rynku odpornych tę i inne choroby grzybowe.
Jedną z odmian wykazujących małą podatność na choroby wywoływane przez grzyby, w tym na wyżej wspomnianego mączniaka, jest Mucurines. Odmiana ta została wyselekcjonowana w Rosji w Miczurińsku. Krzew rośnie szybko, dorasta do 1–1,5 m i uzyskuje szerokość 50–70 cm. Ma pokrój wyniosły lub rozłożysty, złożony z pędów pokrytych licznymi kolcami. Owoce, które dojrzewają w połowie lipca, są zielone lub żółtozielone, okrągłe, duże (ok. 5 g), lekko owłosione, bardzo smaczne. Miąższ jest słodko-kwaśny, bardzo aromatyczny. Owoce mogą się nadawać do zbioru mechanicznego, chociaż zależne jest to od pokroju krzewu. Są najczęściej przeznaczane do przetwórstwa. Odmiana polecana jest do uprawy ekologicznej.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl