Uprawa agrestu - wyjaśniamy najważniejsze zagadnienia!

Uprawa agrestu Owoce agrestu

Agrest odszedł nieco w zapomnienie, o czym świadczy fakt, że rzadko możemy go znaleźć na ryneczkach czy w sklepach. Choć wyglądem bardziej przypomina winogrono, gatunkowo zdecydowanie bliżej mu do porzeczki. Dojrzały agrest ma bardzo słodki miąższ i chrupiącą skórkę. Świetnie nadaje się do jedzenia na surowo oraz na przetwory.

Gdzie uprawiać?

Agrest najlepiej będzie się rozwijał na równinnych, nasłonecznionych stanowiskach. W uprawie nie wymaga gleby szczególnie żyznej, dobrze rozwija się na podłożach gliniastych i piaszczystych o uśrednionym pH ok. 6. Szczególnie ważna rzecz, na którą powinniśmy zwrócić uwagę planując uprawę agrestu, to nawietrznie. Zbyt silny wiatr może powodować przedwczesne opadanie owoców. Agrest wymaga także odpowiedniego nawodnienia, które winniśmy mu zapewnić jako warunek prawidłowego wzrostu i rozwoju.

Po wyborze stanowiska, przychodzi czas przygotowania ziemi pod uprawę. Jeśli gleba jest zbyt kwaśna lub zasadowa, konieczne będzie przeprowadzenie wapnowania i doprowadzenie poziomu pH do pożądanej wartości. Pole należy także oczyścić z chwastów, czemu sprzyja posadzenie przedplonu w postaci np. roślin okopowych. Spowoduje to nie tylko wstępne odchwaszczenie, ale także spulchnienie gleby. Podobny efekt osiągniemy uprawiając rośliny kapustne.

Użyźnianie gleby rozpoczynamy na dwa miesiące przed planowanym sadzeniem. Optymalną porą zakładania plantacji jest październik i marzec, dlatego zabieg ten musimy rozpocząć odpowiednio w sierpniu lub styczniu. Widać zatem, ze dogodniejszą porą jest okres jesienny, bo w styczniu gleba może być zbyt zmarznięta.

Przystępując do procesu użyźniania, w ziemi wykopujemy mały rów o szerokości i głębokości około pół metra i pożądanej przez nas długości (w zależności od liczby krzewów do posadzenia; odstęp między nimi będzie wynosił od 1 do 1,5m). Wydobytą ziemię mieszamy z nawozem organicznym (obornikiem) lub nawozem potasowym. Glebą wzbogaconą o składniki odżywcze luźno zasypujemy rów i pozostawiamy bez udeptywania.

Sadzenie

Choć, jak wspomnieliśmy, agrest można sadzić zarówno wczesną wiosną, jak i jesienią, najlepszą porą jest jednak październik. Po pierwsze ze względu na możliwy do przeprowadzenia proces użyźniania, po drugie gleba wówczas jest dostatecznie nawodniona, a jesienna aura sprzyja ukorzenianiu.

W użyźnionym uprzednio miejscu przystępujemy do wykopywania dołków, które – w przypadku większej liczby krzewów – powinny być oddalone od siebie o ok. 1-1,5m. Jeśli sadzimy kilka sąsiadujących obok siebie rzędów, to odległości między nimi muszą wynosić 1,5m. Na użytek własny z powodzeniem wystarczy już 6 krzewów. Dołki wykopujemy z kilkucentymetrowym (ok. 8cm) zapasem miejsca dla systemu korzeniowego, a krzewy sadzimy na głębokości o 5cm większej, niż rosły w szkółce. Przed umieszczeniem krzewu w dołku, obcinamy wszystkie uszkodzone korzenie, a po posadzeniu, podcinamy także pędy – nad pierwszym oczkiem, licząc od powierzchni ziemi.

W przydomowym ogródku nie jest to konieczne, ale w przypadku większej plantacji, agrest można uprawiać w formie szpaleru. Metoda ta polega na rozciągnięciu systemu drutów wzdłuż rzędów krzewów i przywiązywaniu do nich pędów. W szpalerowym prowadzeniu uprawy koniecznie trzeba zmniejszyć odległości między krzewami do długości poniżej 1m.

Przycinanie krzewów

Pierwsze podcięcie robimy tuż po posadzeniu krzewów. W kolejnym roku musimy troszczyć się o usunięcie starych, nieproduktywnych już pędów, by zrobić miejsce dla nowych. Odcinamy wszystkie suche pędy tuż nad ziemią, a także pozbywamy się wszelkich nierównych odrostów, które przeszkadzają w prawidłowym rozroście krzewu.

Cięcie najlepiej wykonywać wiosną. Również w drugim i trzecim roku od posadzenia, cięcie jest nadal nieco zachowawcze (4 młode pędy skracamy o ¾ długości, pozostałe – u nasady), dopiero w momencie, kiedy agrest wejdzie w fazę intensywnego owocowania, czyli w czwartym lub piątym roku po posadzeniu, wprowadzamy systematyczne cięcie – coroczne, po zebraniu plonów. Osiem najsilniejszych, młodych pędów przycinamy o połowę, a pozostałe – nad pierwszym pąkiem. Każdego roku dbamy, by młode pędy sukcesywnie zastępowały stare.

czytaj dalej...

JAK DOBRZE JEST CI ZNANY AGREST? SPRAWDŹ! [QUIZ]

[1/14] Czy agrest jest spokrewniony z porzeczką?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki