
Najgroźniejsze choroby agrestu - przegląd, objawy i zwalczanie
Amerykański mączniak agrestu jest wynikiem bytowania grzyba Podosphaera mors-uvae, który równie często atakuje także porzeczkę czarną. Kiedyś była to choroba spotykana o wiele rzadziej, ponieważ uprawy towarowe obu tych roślin były średnio popularne. Dziś, z racji wzrostu zainteresowania szczególnie czarną porzeczką, jest to infekcja coraz bardziej powszechna i może ona znacząco wpływać na obniżanie się plonu.
Agrest:
Porzeczka czarna:
Otocznie zarodników workowych tego grzyba zimują na porażonych pędach i opadłych liściach. Na wiosnę, podczas dosyć wolno rozwijającej się infekcji pierwotnej, zarodniki te uwalniają się. Objawy jednak najbardziej widoczne są dopiero przy infekcji wtórnej, kiedy to na powierzchni pędów i liści pojawia się mączysty nalot grzybni i zarodników konidialnych. W przypadku porzeczki czarnej ma to miejsce na początku czerwca. Ważne jest to, że rozwojowi amerykańskiego mączniaka sprzyja ciepła i sucha pogoda, ponieważ wtedy zarodnikom konidialnym o wiele łatwiej przenosić się wraz z wiatrem.
Agrest: amerykański mączniak pojawia się na pędach, owocach i młodych liściach wierzchołkowych. Będzie miał postać mączystego nalotu, który początkowo jest biały, a z czasem staje się brunatny. Warto też dodać, że w przypadku pędów mączniak objawia się jako małe czarne kropki i doprowadza do zmniejszenia się wytwarzanej liczby liści oraz zahamowania wzrostu pędów, a nawet do ich usychania. Porażone liście się z kolei zniekształcają, a następnie przedwcześnie opadają. Wszystko to ma oczywiście wpływ na pogorszenie się plonowania oraz utratę wartości handlowej owoców, ponieważ przy infekcji amerykańskim mączniakiem zaczynają one drobnieć, przebarwiać się, a także pękać i gnić.
Porzeczka czarna: mączniak atakuje liście i pędy, ale praktycznie nigdy owoce. Na początku również ma postać mączystego, ale i delikatnego nalotu, który z czasem mocno gęstnieje. Skutki jego bytowania są takie same jak w przypadku agrestu, tyle że nie dotyczą owoców.
W ramach profilaktyki dobrze jest zimą lub wczesną wiosną wycinać porażone pędy. Szczególnie pomocne jest to w przypadku agrestu i będzie to stanowiło dobrą podstawę dla ochrony chemicznej. Do niej z kolei najlepiej nadadzą się fungicydy benzimidazolowe, pirymidynowe, triazolowe, tiofanat metylowy, preparaty siarkowe i IBE oraz strobiluryny. Przy czym w wypadku agrestu należy stosować opryski przed okresem kwitnienia lub w jego trakcie oraz zaraz po zbiorze. Natomiast jeśli chodzi o porzeczkę czarną, to zabiegi wykonuje się w ok. 2 tygodnie po okresie kwitnienia i powtarza co mniej więcej 2 tygodnie oraz tuż po zbiorach. Oczywiście liczbę oprysków trzeba uzależnić od indywidualnych warunków. Koniecznie należy też pamiętać o naprzemiennym stosowaniu preparatów chemicznych, aby grzyb się nie uodpornił na żaden z nich.
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl