Walczymy z rdzą maliny i jeżyny - częstą chorobą krzewów owocowych

Uprawa maliny Uprawa maliny

Rdza maliny i jeżyny to choroba grzybowa powodowana, w wypadku tej pierwszej rośliny, przez grzyb Phragmidium rubi-idaei, a w przypadku tej drugiej – przez Phragmidium violaceum. Okazuje się, że rdza jeżyny jest o wiele powszechniejsza i może powodować poważniejsze straty. Zaznacza się jednak, że rdza maliny od ostatnich kilku lat spotykana jest coraz częściej, a gdy już zaatakuje podatną odmianę, to może zniszczyć nawet do 70% całej plantacji.

Podatność odmian

Maliny (w ich przypadku rdza najczęściej atakuje odmiany jesienne, o wiele rzadziej spotykana jest na letnich):

  • Bardzo podatna: Polka.
  • Mało podatne: Latham, Meeker.

Jeżyny:

  • Bardzo podatna: Thornless Evergreen.
  • Mało podatne: Comanche, Cheronee, Silvan.

Objawy choroby

Na przełomie maja i czerwca zaczynają być widoczne pierwsze objawy choroby, czyli żółtopomarańczowe kropki (tzw. czareczki wypełnione zarodnikami ognikowymi). Jeśli chodzi o maliny, to pojawiają się one na wierzchniej stronie liści oraz na pędach, ogonkach liściowych, szypułkach kwiatostanów i działkach kielicha, zaś w przypadku jeżyny – na młodych pędach i spodzie liści. Z kolei na ich wierzchu, w miejscu porażenia, znajdują się żółtobrązowe plamy z czerwonymi obwódkami. Wracając do maliny, to z czasem – mniej więcej na przełomie czerwca i lipca – plamki te zaczynają być widoczne także na spodniej stronie liścia i całe robią się rdzawe. Następnym etapem, trwającym od połowy lipca aż do jesieni, jest tworzenie się wśród tych plam czarnych kropek będących skupiskami zarodników przetrwalnikowych tego grzyba. Co do ewentualnie zainfekowanych pędów, to zimą pojawiają się na nich głębokie i spękane nekrozy, czyli martwe tkanki.

Skutki

Zarówno w przypadku malin, jak i jeżyn zaatakowane liście opadają zbyt wcześnie, co wpływa na ogólne osłabienie roślin. Pozbawione bowiem swoich asymilatów o wiele gorzej znoszą mróz, ale i przestają dobrze plonować. Podobny skutek niesie za sobą wyłamywanie się porażonych pędów, czy też ich usychanie przy wysokich temperaturach.

Zwalczanie

Rdza maliny i jeżyny jest o tyle kłopotliwa, że na razie brak przeciw niej zarejestrowanych środków ochrony. Sprawia to, że jeśli już plantacja zostanie porażona, to szkody mogą być tak duże, że spowodują znaczne straty gospodarcze. Należy zatem zainwestować w profilaktykę.

Przede wszystkim starajmy się kupować zdrowe sadzonki ze sprawdzonych i certyfikowanych źródeł. Jeżeli mamy taką możliwość, to sięgajmy tylko po odmiany mało podatne na tę chorobę. Gdy już będziemy sadzić rośliny, to pamiętajmy o odpowiedniej rozstawie, odchwaszczaniu i wycinaniu nadmiaru młodych pędów, co zapewni plantacji lepszą przewiewność. W osiągnięciu tego samego efektu może też pomóc prowadzenie roślin przy drutach, które dodatkowo wpłynie na szybsze obsychanie pędów i roślin. Gdy z kolei zauważymy już pierwsze objawy choroby, to starajmy się usuwać porażone pędy, a tuż po zbiorze – także pędy owoconośne. Zauważa się również, że pomóc może zmniejszenie nawożenia azotowego czy ewentualne stosowanie preparatu przeciwko szarej pleśni, który będzie zawierał boskalid i piraklostrobinę.

Bibliografia:

  1. Bielenin A., Meszka B., Choroby krzewów owocowych, Kraków 2009, s. 60–62.
  2. Szafran Z., Ważne w uprawie malin, „Lubelskie Aktualności Rolnicze”, nr 2/2014, s. 22–23.

MALINY TO POPULARNE OWOCE – UPEWNIJ SIĘ, ŻE NIE MAJĄ PRZED TOBĄ ŻADNYCH TAJEMNIC! [QUIZ]

[1/11] Czy malina jest spokrewniona z jeżyną?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki