Jak prawidłowo uprawiać maliny? Wyjaśniamy!
Malina Veten - norweska odmiana o smacznych, typowo deserowych owocach
Zobacz także
Malina Veten jest norweską odmianą o średnim terminie dojrzewania, owocującą na pędach dwuletnich. Została wyselekcjonowana w latach 50. XX w. dzięki skrzyżowaniu odmian Asker i Lloyd George. Wydaje smaczne, typowo deserowe owoce, nadające się do mrożenia i na przetwory. Ze względu na wrażliwość na mróz i choroby rzadko spotyka się ją na plantacjach towarowych, pozostaje jednak popularną odmianą amatorską.
Roślina
Malina Veten cechuje się stosunkowo dużą siłą wzrostu, zwłaszcza na glebach żyznych i ciepłych. Rosnąc swobodnie tworzy rozłożyste, niezbyt gęste krzewy o grubych, sztywnych, łukowato wygiętych pędach i licznych odrostach korzeniowych. Pędy, rzadko porośnięte dużymi, fioletowobrązowymi kolcami, mają jasnozielony kolor, który z czasem ciemnieje i nabiera brązowoczerwonego odcienia. Pędy owoconośne są średniej długości bądź krótkie. Liście mają najczęściej po trzy lekko skręcone listki o słabo widocznym ząbkowaniu, lekko wybrzuszone wzdłuż nerwów głównych. Kwiatostany rozwijają się dość późno, są luźne i rozłożyste.
Owoce
Duże, stożkowate owoce maliny Veten dojrzewają w połowie lipca. Mają silny aromat i doskonały, winny smak, ich zaletą jest również atrakcyjny, ciemnoczerwony kolor. Pestkowce są mocno zrośnięte, dzięki czemu owoc jest zwarty i nie rozpada się podczas zbiorów ani w transporcie, choć ciężko oddzielić go od dna kwiatowego.
Wartość
Wadą tej odmiany jest jej zmienna plenność – ponieważ wykazuje niską odporność na mróz, a jej pąki często zamierają z powodu przymrozków, w lata o chłodnej i późnej wiośnie plony mogą być bardzo niskie. Malina Veten cechuje się ponadto wrażliwością na choroby wirusowe, takie jak zamieranie pędów i mozaikę maliny, pod wpływem której szybko się degeneruje. Na choroby grzybowe jest średnio wrażliwa.
Autor: Małgorzata Długosz
Bibliografia:
- Danek J., Uprawa maliny i jeżyny, Warszawa 2014, s. 18.
- Klimek G., Sadownictwo, cz. 2, Warszawa 1997, s. 219.
- Król K., Pyszne maliny pełne zdrowia, „Mój Piękny Ogród”, nr 8/2011, s. 46-47.
- Pomologia, red. A. Rejman, Warszawa 1994, s. 546-547.
- Sadownictwo, red. S.A. Pieniążek, Warszawa 2000, s. 85.
MALINY TO POPULARNE OWOCE – UPEWNIJ SIĘ, ŻE NIE MAJĄ PRZED TOBĄ ŻADNYCH TAJEMNIC! [QUIZ]
Zobacz także
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl