![](/images/articles/560/d81d79a25d76d81734cac120c2f2f602-miod-gryczany-7.jpg)
Miód spadziowy - ciemnobrunatny kolor, korzenny zapach i liczne właściwości zdrowotne
Miód gryczany jest w Polsce ceniony przede wszystkim ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Kto ogranicza zastosowanie tego słodkiego przysmaku wyłącznie do leczenia przeziębień popełnia jednak błąd. Zapraszamy do lektury wszystkich zainteresowanych właściwościami i możliwymi zastosowaniami miodu gryczanego!
Gryka jest w naszym kraju najważniejszym pożytkiem okresu późnoletniego. Zakwita w ostatniej fazie nektarowania lipy i kwitnie do połowy sierpnia. Podobnie jak inne rośliny, z których pszczoły zbierają nektar w tym okresie, gryka ma znaczenie nie tylko w produkcji miodu towarowego, ale również dostarcza pszczelim rodzinom zapasów do zimowli. Odbiór miodu gryczanego może niestety nastręczać trudności, ponieważ w przypadku obfitego wziątku późnoletniego pszczoły często go nie podszywają, miód spływa więc z plastrów i może sfermentować.
Miód gryczany ma dość ciemny, herbaciany kolor i wydziela mocny zapach kwiatów gryki, który słabnie po zestaleniu. Cechuje się słodkim, ale ostrym smakiem, dlatego nie jest zazwyczaj lubiany przez dzieci. W wyniku krystalizacji nabiera drobnoziarnistej konsystencji, a jeśli w momencie odbioru z ula zawartość wody w miodzie jest zbyt wysoka, na jego powierzchni wytwarza się cienka warstwa płynu.
Miód gryczany dobrze wpływa na układ krwionośny, wzmacniając naczynia krwionośne i regulując ciśnienie krwi. Ponadto cechuje się wysoką zawartością witamin, rutyny i inhibiny, dlatego świetnie sprawdza się jako wsparcie w leczeniu przeziębień. Ze względu na znaczną ilość soli mineralnych (zwłaszcza magnezu, żelaza, potasu i fosforu) oraz ich wysoką przyswajalność poleca się go też jako dodatek do jadłospisu osób przemęczonych i osłabionych, szczególnie anemików i rekonwalescentów po złamaniach kończyn. Jako substancja o właściwościach odtruwających, miód gryczany ma również dużą wartość dla osób przyjmujących leki i regularnie korzystających z używek – kawy, herbaty i papierosów. Wspomaga układ odpornościowy i reguluje metabolizm, zwłaszcza jeśli jest spożywany regularnie. Aby usprawnić przyswajanie cennych składników, zaleca się rozpuścić łyżeczkę miodu gryczanego w połowie szklanki letniej wody i zostawić na noc, a wypić dopiero rano, przed pierwszym posiłkiem. Warto dodać, że najbardziej ceniony za swoje działanie lecznicze jest miód mieszany gryczano-spadziowy.
Właściwości prozdrowotne to nie jedyna zaleta miodu gryczanego. Ta odmiana miodu nektarowego ma wyjątkowo wysoką zawartość kwasów organicznych, które zapewniają prawidłowy przebieg fermentacji, dzięki czemu znajduje zastosowanie w produkcji alkoholu.
Autor: Małgorzata Długosz
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl