
Rodzaje miodów różnią się smakiem i wyglądem. Poznaj ich właściwości i zastosowanie!
Wiosenny krajobraz polskiej wsi wielu z nas kojarzy się przede wszystkim z żółtymi polami kwitnącego rzepaku. W Polsce rzepak jest najpowszechniej uprawianą rośliną oleistą – pozyskuje się z niego jednak nie tylko olej i materiał paszowy, ale również wartościowy miód rzepakowy. Podpowiadamy, jakie są właściwości i zastosowanie tej niezwykle popularnej w naszym kraju odmiany miodu.
Rzepak ozimy stanowi najważniejszy wiosenny pożytek w Polsce. Maksymalne wykorzystanie kwitnącego rzepaku do produkcji miodu nie jest jednak dla pszczelarza łatwym zadaniem. Pożytek rzepakowy rozpoczyna się gwałtownie i trwa dość długo, bo aż trzy tygodnie (przełom kwietnia i maja), a ze względu na powszechność jednogatunkowych upraw rzepaku jest niezwykle obfity. Warto też zaznaczyć, że występuje w terminie poprzedzającym pełną gotowość pszczelej rodziny do intensywnej pracy w polu, dlatego do zbioru nektaru rzepakowego nadają się tylko rodziny silne, cechujące się wczesnym rozwojem.
Miód rzepakowy bardzo łatwo rozpoznać już na pierwszy rzut oka. Przede wszystkim jest bardzo jasny – po skrystalizowaniu ma kolor słomkowy do białego i smalcowatą konsystencję. Krystalizacji ulega już w kilka dni po zbiorze, ponieważ charakteryzuje się znaczną przewagą glukozy nad fruktozą, jednak nawet zestalony łatwo rozpuszcza się w wodzie. Jego zapach jest niezbyt silny i przypomina woń kwiatów rzepaku, a smak – słodki, dość mdły, z nutą lekkiej goryczki. Niedojrzały miód rzepakowy ma bardzo rzadką konsystencję i łatwo fermentuje.
Miód rzepakowy jest pomocny w leczeniu chorób układu pokarmowego, w tym wrzodów żołądka i dwunastnicy, działa bowiem przeciwzapalnie. Dzięki właściwościom detoksykacyjnym korzystnie wpływa na wątrobę. Pomaga również w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i układu moczowego. Ponieważ zawiera potas, odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni, skutecznie obniża ciśnienie krwi i wzmacnia skurcz serca – z tego powodu zaleca się spożywać go przy problemach z układem krążenia, takich jak miażdżyca czy przewlekła niewydolność serca. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych jest doskonałym uzupełnieniem diety rekonwalescentów oraz osób przemęczonych pracą fizyczną i umysłową. Nadaje się również do stosowania zewnętrznego – ma działanie ściągające i przyspiesza proces gojenia.
Autor: Małgorzata Długosz
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl