Rodzaje miodów różnią się smakiem i wyglądem. Poznaj ich właściwości i zastosowanie!
Miód rzepakowy - powszechna odmiana charakterystycznego, bardzo jasnego miodu
Zobacz także
Wiosenny krajobraz polskiej wsi wielu z nas kojarzy się przede wszystkim z żółtymi polami kwitnącego rzepaku. W Polsce rzepak jest najpowszechniej uprawianą rośliną oleistą – pozyskuje się z niego jednak nie tylko olej i materiał paszowy, ale również wartościowy miód rzepakowy. Podpowiadamy, jakie są właściwości i zastosowanie tej niezwykle popularnej w naszym kraju odmiany miodu.
Pożytek rzepakowy
Rzepak ozimy stanowi najważniejszy wiosenny pożytek w Polsce. Maksymalne wykorzystanie kwitnącego rzepaku do produkcji miodu nie jest jednak dla pszczelarza łatwym zadaniem. Pożytek rzepakowy rozpoczyna się gwałtownie i trwa dość długo, bo aż trzy tygodnie (przełom kwietnia i maja), a ze względu na powszechność jednogatunkowych upraw rzepaku jest niezwykle obfity. Warto też zaznaczyć, że występuje w terminie poprzedzającym pełną gotowość pszczelej rodziny do intensywnej pracy w polu, dlatego do zbioru nektaru rzepakowego nadają się tylko rodziny silne, cechujące się wczesnym rozwojem.
Właściwości miodu rzepakowego
Miód rzepakowy bardzo łatwo rozpoznać już na pierwszy rzut oka. Przede wszystkim jest bardzo jasny – po skrystalizowaniu ma kolor słomkowy do białego i smalcowatą konsystencję. Krystalizacji ulega już w kilka dni po zbiorze, ponieważ charakteryzuje się znaczną przewagą glukozy nad fruktozą, jednak nawet zestalony łatwo rozpuszcza się w wodzie. Jego zapach jest niezbyt silny i przypomina woń kwiatów rzepaku, a smak – słodki, dość mdły, z nutą lekkiej goryczki. Niedojrzały miód rzepakowy ma bardzo rzadką konsystencję i łatwo fermentuje.
Zastosowanie miodu rzepakowego
Miód rzepakowy jest pomocny w leczeniu chorób układu pokarmowego, w tym wrzodów żołądka i dwunastnicy, działa bowiem przeciwzapalnie. Dzięki właściwościom detoksykacyjnym korzystnie wpływa na wątrobę. Pomaga również w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i układu moczowego. Ponieważ zawiera potas, odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni, skutecznie obniża ciśnienie krwi i wzmacnia skurcz serca – z tego powodu zaleca się spożywać go przy problemach z układem krążenia, takich jak miażdżyca czy przewlekła niewydolność serca. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych jest doskonałym uzupełnieniem diety rekonwalescentów oraz osób przemęczonych pracą fizyczną i umysłową. Nadaje się również do stosowania zewnętrznego – ma działanie ściągające i przyspiesza proces gojenia.
Autor: Małgorzata Długosz
Bibliografia:
- Gekeler W., Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 103-105, 116-117, 122-123.
- Marcinkowski J., Jak prawidłowo prowadzić pasiekę, Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik”, Nowy Sącz 2005, s. 136-139.
- Miód rzepakowy [online], http://kaszubskiemiody.com.pl/miod-rzepakowy [dostęp: 03-06-2015].
- Ostrowska W., Gospodarka pasieczna, PWRiL, Warszawa 2013, s. 155-167.
- Produkcja zwierzęca, cz. III, red. T. Nałęcz-Tarwacka, Hortpress, Warszawa 2012, s. 409-411.