Miód lipowy - jedna z najpopularniejszych odmian miodu nektarowego w Polsce
Rodzaje miodów różnią się smakiem i wyglądem. Poznaj ich właściwości i zastosowanie!
Zobacz także
Miód to powszechnie znany i ceniony produkt spożywczy, wytwarzany przez pszczoły z nektaru i wydzielin owadów pasożytujących na żywych częściach roślin. Polska Norma wyodrębnia różne rodzaje miodu, a każdy z nich cechuje się niepowtarzalnym smakiem, aromatem i wyglądem.
Ogólne właściwości miodu
Miód nie na darmo jest nazywany płynnym złotem, stanowi bowiem niezwykle wartościowe źródło flawonów, m.in. rutyny, która odgrywa istotną rolę w magazynowaniu witaminy C i ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjnej inhibiny, choliny, ważnej w metabolizmie tłuszczu, oraz aromatycznej kumaryny. Cechuje się też wysoką zawartością cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Liczne enzymy obecne w miodzie regulują trawienie, doskonałe działanie prozdrowotne wykazują również występujące w nim witaminy oraz mikro- i makroelementy, z których najważniejsze to magnez i żelazo. Miód neutralizuje niektóre toksyny oraz wspomaga syntezę przeciwciał, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu. Ponadto wykazuje właściwości stabilizujące układ immunologiczny, co czyni z niego nieodłączny element diety alergików. Miód korzystnie wpływa na metabolizm komórkowy, dlatego zaleca się włączenie go do diety zwłaszcza podczas leczenia schorzeń układów: pokarmowego, krążenia, oddechowego i moczowego. Stosuje się go również zewnętrznie, ponieważ przyspiesza gojenie ran i oparzeń.
Uwaga: miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze i z tej przyczyny zaleca się rozpuszczać go w letniej – nigdy gorącej – wodzie.
Każdy miód jest higroskopijny, a jego konsystencja i lepkość zmieniają się zależnie od stężenia cukrów i od temperatury – może być więc płynny, galaretowaty, a także częściowo bądź całkiem skrystalizowany. O smaku i aromacie decyduje przede wszystkim botaniczne pochodzenie miodu i na podstawie pochodzenia właśnie dzielimy miód na typy i odmiany.
Odmiany miodu
Polska Norma wyróżnia trzy typy miodu: nektarowy, spadziowy i nektarowo-spadziowy. Odmiana miodu zależy z kolei od pożytku, z którego został on pozyskany – pożytkiem nazywamy zespół roślin kwiatowych, rosnących w zasięgu lotu pszczół (do 2 km od pasieki) i dostarczających im nektaru oraz pyłku. Odmiany najczęściej spotykane w handlu to miody: rzepakowy, lipowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy, wielokwiatowy, spadziowy ze spadzi iglastej i spadziowy ze spadzi liściastej.
Aby przeprowadzić klasyfikację miodu i przyporządkować go do konkretnej odmiany, należy określić, jakie pożytki dominowały w okresie zbierania nektaru przez pszczoły oraz wykonać porównania koloru, aromatu, smaku, procentowej zawartości pyłków i przewodniości elektrycznej.
Miód rzepakowy
Ten rodzaj miodu ma niezbyt silny zapach podobny do kwiatów rzepaku, smalcowatą konsystencję i jasny, słomkowy kolor. W stanie płynnym jest prawie bezbarwny, jednak nie pozostaje taki długo, ponieważ ze względu na wysoką zawartość glukozy krystalizuje się w kilka dni. Zbyt wcześnie odebrany z ula jest bardzo rzadki i łatwo fermentuje. Ze względu na działanie obniżające ciśnienie krwi poleca się go zwłaszcza w schorzeniach układu krążenia.
Rzepak i rzepak ozimy to główne pożytki występujące w Polsce w pełni wiosny. Pożytek rzepakowy trwa 3 tygodnie, cechuje się dużą wydajnością nektaru i gwałtownym zakwitem.
Miód gryczany
Miód ten pozyskuje się z późnoletniego pożytku gryczanego – gryka intensywnie nektaruje przez 2-3 tygodnie na przełomie lipca i sierpnia. Miód gryczany ma ciemnobrunatny, niemal czarny kolor i krystalizuje się bardzo powoli, przyjmując gruboziarnistą konsystencję. Posiada charakterystyczny, mocny, słodki smak oraz ostry zapach. Zawiera znaczną ilość mikroelementów i witaminy C oraz kwasów organicznych. Ta ostatnia cecha czyni z niego doskonały surowiec to wytwarzania alkoholi.
czytaj dalej...