Doradzamy, jak uprawiać truskawki, by cieszyć się obfitym zbiorem

Uprawa truskawek Sadzenie truskawki

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby truskawek. To chyba najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy, zwiastujący nadchodzące lato. Niezwykle aromatyczne, słodkie i smaczne owoce doskonale nadają się do jedzenia na świeżo, chętnie w towarzystwie bitej śmietany. Zatrzymać je na dłużej można poprzez zamrożenie lub przygotowanie przetworów, które zimą przypomną nam wspaniały letni czas, kiedy truskawki zrywaliśmy prosto z krzaczka. No właśnie, tylko jak sprawić, by w ogóle się tam pojawiły i najlepiej jeszcze w dużej ilości?

Truskawka truskawce nierówna – odmiany

Być może trudno w to uwierzyć, bo liczba przyprawia o zawrót głowy, ale obecnie istnieją ponad dwa tysiące odmian truskawek. Dla łatwiejszej systematyki, można je podzielić na: wczesne, średnio wczesne, o średniej porze dojrzewania, średnio późne, późne, bardzo późne i powtarzające owocowanie. Na pocieszenie, stojąc przed trudnym wyborem odmiany, możemy być pewni, że nie trafimy na truskawki, które byłyby niesmaczne. Takie po prostu nie istnieją.

Przed wyborem odmiany, warto zastanowić się nad przeznaczeniem owoców – czy zależy nam na dużych, atrakcyjnych truskawkach do jedzenia na świeżo, czy może mniejszych na kompoty i dżemy. Zasadne będzie także kierowanie się okresem dojrzewania owoców – dla niecierpliwych najlepsze będą wczesne odmiany, jak jasnoczerwona Honeoye czy bardzo wczesna Darselect o dużych i średniej wielkości truskawkach. Kama – kolejna wczesna odmiana o ciemnoczerwonych owocach deserowych i przetwórczych oraz konkurencyjna, bardziej plenna odmiana Kent o dość dużych, dorodnych i słodkich owocach. Obok Kamy, drugą wczesną odmianą polskiego pochodzenia jest Vega o lekko spłaszczonych, ciemnoczerwonych owocach i jasnoczerwonym miąższu.

W poczet odmian średnio wczesnych wliczają się: Astra polskiego pochodzenia, o intensywnie czerwonym, smacznym miąższu; kulisty i deserowy Dukat; intensywnie owocujący Elkat o sercowatych owocach. Do polskich odmian średnio wczesnych zaliczają się Filon, Heros, Kaster, Luna, Marilyn i Teresa.

Mniej niecierpliwiący się i gotowi trochę poczekać na pyszne owoce truskawki, mogą sięgnąć po którąś z późnych i średnio późnych odmian. Dłuższy okres oczekiwania Bogota rekompensuje dużymi, stożkowatymi owocami o delikatnym i bardzo smacznym miąższu. Średnio późny Real cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko – sporymi, czerwonymi owocami z naturalnym połyskiem. Podobna z nazwy, również polskiego pochodzenia, odmiana Seal wydaje kuliste, jasnoczerwone owoce średniej i dużej wielkości. Najdłużej przyjdzie nam czekać na bardzo późną Vicodę.

Do odmian o średniej porze owocowania zalicza się, dobra na przetwory, Senga Sengana, natomiast odmiany powtarzające owocowanie to Evita i Ostara.

Przygotowanie stanowiska

Jak wiadomo, truskawkę można uprawiać w każdym przydomowym ogródku, gdyż nie ma dużych wymagań glebowych. Jednocześnie wątpliwości nie ulega fakt, że im ziemia żyźniejsza, tym dla owoców lepiej. Najlepsze owocowanie osiągniemy na średniozwięzłych glebach gliniasto-piaszczystych i piaszczysto-gliniastych, których pH powinno zawierać się w przedziale od 5,5 do 6,5, gdyż truskawka lubi środowisko lekko kwaśne. Jeśli poziom pH plasuje się znacznie poniżej 5,5, konieczne będzie przeprowadzenie wapnowania, gdyż w przeciwnym razie, nie będziemy mogli liczyć na obfite plony.

Bardzo ważnym krokiem, o ile nie najważniejszym, w przygotowaniu gleby jest jej gruntowne odchwaszczenie i całkowite zniszczenie chwastów trwałych, jak uporczywy oset, perz, mniszek czy powój. Najlepszym na to sposobem jest zastosowanie przedplonu.

Przedplon

Najefektywniej zwalczyć chwasty trwałe pomogą nam rośliny zbożowe, korzeniowe, kapustne lub motylkowe. Rośliny wieloletnie, podobnie jak sprzyjająca grzybom wywołującym choroby uprawa pomidorów, ziemniaków i ogórków, nie stanowią dobrego przedplonu. Trawy, koniczyna czy lucerna uprawiane przed truskawkami, sprzyjają gromadzeniu się i rozwojowi w glebie larw różnych szkodników.

Wiemy już, czego unikać, ale jaki przedplon będzie najlepszy? Warto wybrać, np. rzepak, grykę, łubin, gorczycę, fasolę lub groch. Na większych obszarach, kiedy planujemy dochodową uprawę, dobrze nadadzą się także zboża.

Nawożenie

Przed uprawą, najlepsze będzie zastosowanie nawozu organicznego, który uzupełni w glebie braki w składnikach pokarmowych i pozwoli na zwiększenie poziomu pożądanej próchnicy. Do wyboru mamy kompost lub obornik. W przypadku tego drugiego, nie powinno się stosować zbyt świeżego, gdyż mogłoby to spowodować problemy z ukorzenieniem albo – wręcz przeciwnie – zbyt intensywny wzrost, skutkujący gorszym owocowaniem. Dawka nawozu organicznego powinna wynosić około 45 kg/10 m2 lub, przy uprawie na większą skalę, ok. 50 t/ha.

Nawożenie organiczne można, ale nie trzeba uzupełnić nawozem mineralnym, bogatym szczególnie w potas, gdyż fosfor jest w niewielkim stopniu przydatny truskawkom.

czytaj dalej...

TRUSKAWKOWY ZAWRÓT GŁOWY! CIEKAWOSTKI, KTÓRYCH NAJPEWNIEJ NIE ZNAŁEŚ [QUIZ]

[1/14] Czy to prawda, że truskawka powstała poprzez skrzyżowanie się dwóch odmian poziomek?

Komentarzy (2)

  1. tetrek

    jeśli truskawki gruncie mi już kwitną, to czy mogę jeszcze dać kristalon ?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki