Uprawa czosnku zimowego, czyli wszystko od jesiennego siewu po lipcowy zbiór

Uprawa czosnku ozimego Kwitnący czosnek

To, obok cebuli, najpopularniejsza roślina przyprawowa w wielu kuchniach świata. Niektórzy unikają czosnku ze względu na nieprzyjemny zapach, jaki pozostawia w ustach. Jednak ten niewielki minus blednie w obliczu dobroczynnego wpływu tej rośliny na nasz organizm. Ze względu na właściwości lecznicze, szeroko wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym, a w postaci naturalnej warto włączyć go do swojej diety, gdyż przeciwdziała sklerozie i wielu chorobom oraz wspomaga naturalną odporność.

Wymagania glebowe i klimatyczne

Czosnek jest rośliną trwałą, dobrze znosi niskie temperatury i może zimować w gruncie. Warunkiem, by jesienne sadzenie było owocne jest to, że dobrze ukorzeni się przed nadejściem mrozów. Nie zmienia to faktu, że jest odporny także na wiosenne przymrozki. Po okresie zimowym, wchodzi w fazę ponownego wzrostu przy temperaturze od 3 do 5°C.

Jeśli chodzi o wymagania glebowe, to najlepiej rośnie na ciepłych ziemiach przepuszczalnych, bogatych w próchnicę. Nie bez znaczenia jest tutaj także odczyn pH gleby, który w przypadku czosnku powinien być obojętny i wynosić ok. 6,8, więc na glebach kwaśnych konieczne będzie przeprowadzenie wapnowania. Z konkretnych typów gleb, preferowane są dobrze utrzymujące wodę ziemie piaszczysto-gliniaste.

Utrzymacie odpowiedniej wilgotności w glebie jest szczególnie ważne, gdyż czosnek ma duże wymagania wodne. Najlepiej, by stanowisko pod uprawę znajdowało się w pobliżu zbiorników wodnych lub na terenie, gdzie opady występują na dość dużą skalę. Utrzymująca się susza, zwłaszcza w okresie maja i czerwca, kiedy zapotrzebowanie na wodę jest największe, doprowadzi do zmniejszenia plonów. W związku z tym, konieczne może się okazać dodatkowe nawadnianie.

Ostatni aspekt i wymóg do spełnienia, to dostateczne nasłonecznienie. Czosnek nie powinien być uprawiany na stanowiskach zacienionych, gdyż wówczas główki nie rozrastają się do zadowalających rozmiarów.

Przygotowanie stanowiska

Na uprawę czosnku najlepiej wybrać miejsce, w którym wcześniej rosły warzywa uprawiane na oborniku – kapustne, ziemniaki, seler czy ogórki. To, czego bezwzględnie powinniśmy unikać, to sadzenie czosnku po innych warzywach cebulowych. Mogłoby to doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych. Oprócz spełnienia tego wymogu, stanowisko pod uprawę wymaga także starannego odchwaszczenia.

Dla czosnku sadzonego jesienią najlepiej zastosować przedplon w postaci roślin wcześnie schodzących z pola. To również je, a nie sam czosnek, nawozimy dobrze rozłożonym obornikiem w zalecanej dawce od 30 do 40 ton na hektar.

Jesienne sadzenie czosnku wymaga specjalnego przygotowania gleby, którą na miesiąc wcześniej należy głęboko (od 25 do 30 cm) przeorać, a następnie wykonać bronowanie. Ponieważ zabiegi te wykonywane są z miesięcznym wyprzedzeniem, konieczne może się okazać przeprowadzenie ponownego bronowania bezpośrednio przed sadzeniem.

Ostatni krok, to nawożenie. Poza obornikiem, którym nawozi się rośliny uprawiane w przedplonie, stosuje się także nawozy mineralne, zgodnie z poniższymi zaleceniami.

Zalecane dawki nawozów mineralnych:

  • Azot – 90 kg na hektar
  • Fosfor – 80 kg na hektar
  • Potas – 150 kg na hektar

Nawozy fosforowy i potasowy stosuje się przy orce przed sadzeniem, natomiast azotowy dopiero wiosną, po wschodach roślin. Dodatkowo jego dawkę można podzielić na dwie części i pierwszą zastosować wczesną wiosną, a drugą – po upływie miesiąca.

Kiedy sadzić?

Czosnek uprawiany jest wyłącznie z ząbków i cebulek powietrznych, co wyczerpuje znamiona rozmnażania wegetatywnego. Do sadzenia jesiennego nadaje się zarówno czosnek wytwarzający, jak i niewytwarzający pędów kwiatostanowych. Czas sadzenia to okres od połowy września do połowy października, a doświadczenia pokazują, że niedochowanie tych terminów i późniejsze sadzenie powoduje zmniejszenie plonów. Ostatni dzwonek zatem, to dzień ok. 20-ego października. Dodatkowo sadzenie jesienne pozwala na osiągnięcie większych plonów, niż to przeprowadzone w okresie wiosennym. Na niekorzyść uprawy czosnku zimowego może przemawiać fakt, że gorzej się przechowuje, niż ten uprawiany na letnie zbiory.

Sadzenie

Główki czosnku przeznaczone do sadzenia powinny pochodzić z kwalifikowanych plantacji, co daje nam pewność, że otrzymamy jedynie odmiany dopuszczone do uprawy. Najlepiej i najwygodniej od razu podzielić główki na ząbki i przystąpić do sadzenia. Jeśli jednak z jakichś względów nie możemy tego zrobić, czosnek z powodzeniem przechowa się przez kilka dni w temperaturze nieprzekraczającej 4 stopni Celsjusza. Dla potrzeb amatorskiej uprawy w przydomowym ogródku w ostateczności można sięgnąć po czosnek kupiony w sklepie do celów kulinarnych.

Do sadzenia najlepiej wybrać główki średniej wielkości o wadze oscylującej w granicach 4 gramów lub nieco większe. W uprawie stosuje się także cebulki powietrzne. Na obsadzenie 1 ha powierzchni potrzebnych jest od 350 kg do nawet ponad 1000 kg ząbków. Przyczyną tak dużej rozpiętości jest, po pierwsze, rozmiar główek, a po drugie związana z nim zastosowana rozstawa. Co logiczne, większe ząbki sadzi się rzadziej, mniejsze – gęściej. Przyjmuje się zatem, że odległości między rzędami wahają się w rozpiętości od 20 do 30 cm, zaś przerwy między ząbkami umieszczanymi w ziemi zawierają się w przedziale od 6 do 10 cm.

Dobrze trzeba także wyważyć głębokość sadzenia. Z uwagi na konieczność zimowania, czosnek uprawiany jesienią sadzi się na nieco większej głębokości niż wiosną. Zasada jest taka, by ząbek umieścić na tyle głęboko, aby jego wierzchołek był przykryty minimum 5-centymetrową warstwą ziemi. Ząbki umieszcza się zatem na głębokości od 5 do 8 cm w orientacji pionowej, piętką do dołu. Znalezienie optymalnego poziomu jest o tyle ważne, że zbyt głębokie posadzenie mogłoby utrudnić wzrost liści, natomiast zbyt płytkie – spowodować przemarznięcie, nawet pomimo sporej odporności tej rośliny na działanie niskich temperatur.

czytaj dalej...

CZOSNEK NIE TAKI STRASZNY! SPRAWDŹ, ILE O NIM WIESZ [QUIZ]

[1/13] Czy to prawda, że ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, czosnek bywa skuteczniejszy niż syntetyczne antybiotyki?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki