
Uprawa czosnku zimowego, czyli wszystko od jesiennego siewu po lipcowy zbiór
Czosnek to bardzo cenione warzywo przyprawowe przede wszystkim ze względu na jego wiele właściwości leczniczych – obniżanie cieśnienia krwi, działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, leczenie schorzeń przewodu pokarmowego i nadciśnienia. Wiosną poleca się sadzić jego jare odmiany, które nie wytwarzają pędów kwiatostanowych.
Przed sadzeniem należy jesienią zastosować obornik w dawce 40 t/ha i wymieszać go z glebą. Czosnek na glebach lekkich może być już uprawiany w pierwszym roku po oborniku, na cięższych – w drugim lub trzecim. Nawożenie organiczne uzupełniamy o mineralne. Przed sadzeniem ważne są również orka jesienna i bronowanie wiosną.
Do sadzenia czosnku polecane są dwie odmiany wiosenne widniejące w krajowym rejestrze COBORU – Jankiel i Jarus. Wybierajmy wyłącznie materiał kwalifikowany, wolny od chorób i szkodników (fuzarioza, zgnilizna piętki, niszczyk zjadliwy), co zagwarantuje nam na pewno lepszy plon. Najlepsze do sadzenia są ząbki o ciężarze 3,5–5 g, o średniej wielkości główek lub 6–9 g o dużych cebulach. Pamiętajmy, że czosnek jary nie wytwarza pędów kwiatostanowych, jedynie tworzy główki. Do obsadzenia 100 m2 pola potrzebujmy 3,5–15 kg ząbków, zależnie od ich wielkości. Przed sadzeniem zaleca się zaprawianie ich (np. Zaprawa Funaben T). Jeśli materiał sadzeniowy uzyskujemy przed zimą, musimy go do wiosny przechować. Przechowujemy czosnek jary w temperaturze 0–10°C, przechowywany w temperaturze powyżej 20°C nie wytworzy główek.
Czosnek wiosenny wysadza się od marca do kwietnia (najpóźniej do 10 kwietnia). Sadzony w późniejszym terminie może się nie ukorzenić, nie wytworzy liści i nie wykształci właściwie dużych główek. Najczęściej uprawia się go na płask, pasowo-rzędowo, dzieląc poletka na 4 lub 5 rzędów w odstępie odpowiednio 27 lub 30 cm. Ta metoda pozwala na zmechanizowaną uprawę. Czosnek zwykle sadzi się ręcznie, ale można również wykorzystywać do tego specjalne sadzarki. Ząbki sadzi się wciskając je pionowo, piętką w dół, w dno bruzdy w odstępach 5–10 cm w zależności od wielkości główek, na głębokość 3–5 cm. Ziemię wokół należy dokładnie ugnieść. Przy bardziej zwartej glebie umieszcza się je płycej. Wtedy też należy przykrywać je siatką chroniącą przed ptakami, do momentu, aż pojawi się 3–5-cm zielony szczypior.
Na małych plantacjach po umieszczeniu materiału sadzeniowego w glebie warto ją ściółkować korą z drzew iglastych, rozdrobnioną i częściowo przekompostowaną słomą czy folią. Ściółkowanie zwiększa plon nawet o 30%, ograniczając przede wszystkim wyrastanie chwastów.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz
Bibliografia:
Dobrakowska-Kopecka Z., Doruchowski R.W., Gapiński M., „Warzywnictwo”, PWRiL, Warszawa 1999 r., s. 118–121
Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., „Warzywnictwo”, UWP, Wrocław 2007 r., s. 318–324
Legańska Z., Balcerzak J., „Warzywnictwo”, wyd. Hortpress, Warszawa 2000., s. 223–229
Le Page R., Meudec G., „Abc warzywnictwa”, wyd. Delta, Warszawa 2010 r., s. 50–52
Nurzyńska-Wierdak R., „Wiosenne sadzenie czosnku” [w:] „Działkowiec” 3/2006 r., s. 46
Przybył J., „Śliczne białe ząbki” [w:] „Ogrody” nr 4/2007 r., s. 26
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl
Komentarzy (2)
renia
Dodano: 2015-04-14 12:53:12czy moge jeszcze probowac sadzic czosnek? juz po 10 kwietnia, ale moze jeszcze pogoda na to pozwala?
seba
Dodano: 2015-04-14 13:00:41mozna probować. po prostyu nalezy spodziewac sie gorszego plonu i tyle