Truskawka ananasowa – odmiana z białymi owocami

Truskawki ananasowe Truskawki ananasowe

Od lat przyzwyczajeni jesteśmy do czerwonych truskawek o słodkim, przyjemnym smaku, które na naszych stołach goszczą w wielu postaciach – zarówno świeżej, jak i przetworzonej. Czy tak duże zainteresowanie wzbudzą w nas również truskawki o białej skórce i jasnym miąższu? Znane są one pod nazwą truskawek ananasowych.

Wartość odżywcza

Nie od dziś wiadomo, jak dużą wartość odżywczą mają truskawki. Są zasobne w wiele witamin, m.in. A, B1, B2, B6, E, K, PP oraz C (mają więcej kwasu askorbinowego niż cytryna). Ponadto są źródłem soli wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, cynku czy selenu. Pomimo zawartości cukrów są mało kaloryczne, mogą być stosowane w dietach odchudzających. Unikać ich powinni alergicy, a kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz małe dzieci powinny ostrożnie i stopniowo wprowadzać je do swojej diety. Truskawki ananasowe mają takie same wartości odżywcze jak tradycyjne. Różnice między tymi odmianami zauważymy wyłącznie w wyglądzie owoców i ich smaku.

Charakterystyka

Nazwa, z ang. pineberry, powstała z połączenia słów pineapple (ananas) oraz berry (jagoda). Truskawki ananasowe nie są jednak krzyżówką truskawki z ananasem ani genetycznie modyfikowanym organizmem. To jedynie odmiana tradycyjnej truskawki powstałej ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Owoce posiadają białą skórkę, biały miąższ oraz czerwone orzeszki. Wzrost jest typowy dla gatunku, dorastają do ok. 30 cm. Kwitną na przełomie kwietnia i maja, a owoce zbierać możemy już w czerwcu i lipcu. Mimo że są mniejsze niż tradycyjne truskawki, to smakiem od nich nie odbiegają, a pokusić się można o stwierdzenie, że bywają smaczniejsze. Dodatkowym atutem tych białych owoców jest to, że ptaki nie są nimi zainteresowanie, bo uznają je za niedojrzałe. A dojrzałość owoce osiągają, gdy całkowicie przebarwią się z zielonego na biały, a ich orzeszki staną się czerwone. Owoc truskawki jest rzekomy, to właśnie czerwone orzeszki są właściwym owocem i zawierają w środku nasiona. Uważa się, że truskawki ananasowe są bardziej odporne na choroby oraz bardziej wytrzymałe na chłody.

Wymagania uprawowe

Truskawki najlepiej rosną na glebach żyznych, próchnicznych, zasobnych w składniki pokarmowe, o pH=5,5–6,5. Nie lubią gleb ciężkich, zimnych, zalewowych z nieuregulowanymi stosunkami wodno-powietrznymi, gorzej mogą rosnąć również na glebach lekkich i piaszczystych. Preferują stanowisko słoneczne i osłonięte od wiatru, lecz ze swobodnym przepływem powietrza. Na takim miejscu truskawki będą zawiązywać bardziej aromatyczne i smaczniejsze owoce, które mogą szybciej dojrzewać Rośliny są dość wytrzymałe na mróz, lecz mogą przemarzać w temperaturze poniżej -15°C. Dobrze przykryte grubą warstwą śniegu lub okryte słomą przetrwają zimę. Ze względu na dość późny termin kwitnienia kwiaty nie są narażone na częste przemarzanie, oczywiście na odpowiednio dobranym stanowisku.

czytaj dalej...

TRUSKAWKOWY ZAWRÓT GŁOWY! CIEKAWOSTKI, KTÓRYCH NAJPEWNIEJ NIE ZNAŁEŚ [QUIZ]

[1/14] Czy to prawda, że truskawka powstała poprzez skrzyżowanie się dwóch odmian poziomek?

Komentarzy (1)

  1. bolek

    Słyszałem różne opinie na temat tej truskawki. Podobno jest bardzo smaczna i dobrze zimuje, ale ma drobne owoce i jest mało plenna. Czy wytwarza licznie rozłogi, przez co daje dużo sadzonek (gdzieś tak przeczytałem)?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki