Odmiany truskawek – słodkie zestawienie tych najczęściej wybieranych

Odmiany truskawek Truskawki odmiany Honeoye

Czerwone, aromatyczne, kształtne i do tego najlepiej otulone bielą bitej śmietany. W połączeniu z szampanem tworzą doskonały afrodyzjak. Ich smakiem możemy cieszyć się nie tylko w sezonie, lecz także zimą, gdyż jak żadne inne owoce świetnie nadają się na przetwory. Dżemy i kompoty dostępne w sklepach nigdy nie zastąpią tych domowych, przygotowanych z truskawek zerwanych prosto z krzaczka. Jaką zatem odmianę truskawek wybrać do deserów, a jaką na weki?

Trudny wybór

Za kryterium wyboru można by przyjąć smak, jednak chyba nikt nigdy nie trafił na truskawki, którym czegoś by pod tym względem brakowało. Mimo wszystko decyzja może nastręczyć niemałych problemów, gdyż odmian tego wyjątkowego owocu jest są już ponad dwa tysiące [sic!].

Kiedy decydujemy się na uprawę, powinniśmy zastanowić się przede wszystkim nad przeznaczeniem owoców. Jeśli zależy nam przede wszystkim na ich atrakcyjnym wyglądzie, powinniśmy sięgnąć po duże, okrągłe lub sercowate truskawki. W sytuacji, gdy nastawieni jesteśmy na przetwórstwo, lepiej sprawdzą się mniejsze owoce.

Oprócz smaku i przeznaczenia, jest jeszcze jedna rzecz, o której trzeba pomyśleć. Mianowicie okres owocowania. Chyba nikt nie chciałby długo czekać na taki rarytas, jednak zwróćmy uwagę, że w przydomowym ogródku warto posadzić odmianę wcześniejszą obok późniejszej i dzięki temu dłużej cieszyć się pysznymi truskawkami. Do wyboru mamy dość dużą rozpiętość czasową, jeśli chodzi o okres dojrzewania, gdyż istnieją odmiany: wczesne, średnio wczesne, o średniej porze dojrzewania, średnio późne, późne i bardzo późne. Poza tą systematyką, warto wymienić także truskawki powtarzające owocowanie.

Odmiany wczesne

Honeoye – dojrzewa już w połowie maja i jest odporna na wiosenne przymrozki. Wybierając tę odmianę, możemy się spodziewać średnich i dużych owoców o stożkowatym kształcie. Są atrakcyjne ze względu na naturalny połysk, intensywnie czerwoną barwę i przewężenie w miejscu, gdzie owoc łączy się z szypułką. Miąższ bardzo czerwony, słodki i aromatyczny.

Alba – podobnie jak Honeoye, w okres dojrzewania wchodzi już w maju i również jest odporna na działanie niskiej temperatury. Wydaje duże, lekko nieregularne owoce o podłużnym, stożkowatym kształcie i czerwonym kolorze z połyskiem. Atrakcyjne i duże owoce w żadnym razie nie sprawiają, że truskawki tracą na smaku, gdyż są niezwykle jędrne, słodkie i aromatyczne. Doskonałe do jedzenia na świeżo jako deser.

Dely – bardzo atrakcyjne, kształtne i dość duże owoce o intensywnie czerwonej skórce z połyskiem. Kształt sercowaty, miąższ jędrny i aromatyczny, w smaku przypominający słodkie i delikatne poziomki.

Flair – to odmiana, która niestety jest narażona na działanie wiosennych przymrozków. Wydaje stosunkowo duże owoce o stożkowym kształcie i bardzo słodkim smaku. Atrakcyjna jest także pod względem koloru truskawek, które kiedy są bardzo dojrzałe, osiągają ciemnoczerwoną barwę. To, co dodatkowo sprawia, że sięgamy po tę odmianę, to jędrny i aromatyczny miąższ.

Darselect – ta bardzo wczesna odmiana, która charakteryzuje się truskawkami osiągającymi średni i duży rozmiar oraz stożkowaty kształt. Jasnopomarańczowe i pomarańczowe owoce dość trudno oddzielają się od szypułek, co jednocześnie jest rekompensowane przez atrakcyjny smak aromatycznego, bardzo soczystego miąższu.

Kama – jej owoce mają tendencję do drobnienia – od średnio dużych, poprzez średnie, do małych pod koniec okresu owocowania. Truskawki mają kształty stożkowaty lub kulisty, a jednolita barwa ich skórki jest ciemnoczerwona, podobnie jak słodki i smaczny miąższ. Nadaje się do uprawy na większą skalę i amatorskiej z przeznaczeniem, zarówno przetwórczym, jak i deserowym. Ze względu na fakt, że owoce są bardzo soczyste i mało jędrne, nieco gorzej znoszą transport na większe odległości.

Salut – gdyby chcieć się do czegoś przyczepić, jeśli chodzi o owoce tej odmiany, to może to być przeciętny smakowo, choć jednocześnie soczysty, miąższ, który zadowoli podniebienia osób nieprzesadnie lubiących wyczuwalną słodycz. Dość duże truskawki wybarwiają się jednolicie od pomarańczowego do niezbyt intensywnego, czerwonego koloru. Atutem tej odmiany jest dość duża odporność na choroby i uszkodzenia owoców, także podczas dobrze znoszonego transportu.

czytaj dalej...

TRUSKAWKOWY ZAWRÓT GŁOWY! CIEKAWOSTKI, KTÓRYCH NAJPEWNIEJ NIE ZNAŁEŚ [QUIZ]

[1/14] Czy to prawda, że truskawka powstała poprzez skrzyżowanie się dwóch odmian poziomek?

Komentarzy (1)

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki