Uprawa aronii - wyjaśniamy najważniejsze aspekty

Owocująca aronia Kwitnąca aronia

Jak w ogrodzie połączyć przyjemne z pożytecznym? Posadzić aronię, która nie tylko zapewni walor dekoracyjny, ale także której owoce świetnie nadają się na przetwory. Ponadto jej uprawa nie jest zbyt absorbująca, co również silnie przemawia na jej korzyść. Jakby pozytywów było mało, jest odporna na choroby i szkodniki, a owoce posiadają właściwości lecznicze. Zachęceni? Zatem kilka słów o uprawie.

„Wymagania” i opis

Cudzysłów w śródtytule nie jest bezzasadny, gdyż krzew aronii jest rośliną o niewielkich, by nie rzec, znikomych wymaganiach – zarówno glebowych, jak i klimatycznych. Równie dobrze będzie rosła na glebach żyznych, jak i tych uboższych w próchnicę. Lubi ziemie o odczynie lekko kwaśnym, nawilżone oraz stanowiska dostatecznie nasłonecznione, gdyż jest to roślina światłolubna. Co ciekawe, dla udowodnienia jej niskich wymagań, aronia jest rośliną szczególnie odporną na mróz, gdyż wytrzymuje skrajną temperaturę nawet 40 stopni poniżej zera.

Jeśli chcemy cieszyć się owocami, musimy przyjąć poprawkę na to, że aronia zaczyna owocować w okresie od 3 do 4 lat od momentu posadzenia. Jako, że kwiaty nie są narażone na działanie mrozu, możemy być spokojni o coroczne plony.

Aronia jest rośliną z gatunku jagodowych. Uprawia się jedynie aronię czarnoowocową, jednak istnieją jeszcze dwa inne gatunki – czerwonoowocowa i śliwolistna. Jej właściwości przetwórcze są dopiero od niedawna odkrywane, gdyż wcześniej krzew ten był uprawiany jedynie w celach dekoracyjnych. Atrakcyjna jest nie tylko w okresie kwitnienia, ale także w czasie owocowania. Czasami jest nazywana jarzębiną czarnoowocową. Liczne i rozgałęziające się pędy dodają jej szczególnego uroku. Osiąga wysokość do 2m. Choć jej owoce nadają się do jedzenia na surowo, ze względu na dużą zawartość substancji garbnikowych, mają cierpki smak, więc nie każdemu będą odpowiadały. Doskonale za to nadają się na soki, kompoty, syropy, konfitury, dżemy, przeciery, a także na wina, do suszenia czy jako dodatek do ciast.

Sadzenie

Podstawowym krokiem przed rozpoczęciem każdej uprawy jest odchwaszczenie i użyźnienie podłoża. W tym celu warto na dwa miesiące przed planowanym  sadzeniem wykopać mały rów i wydobytą z niego ziemię wymieszać z nawozem organicznym lub mineralnym. Tak przygotowaną ziemią luźno zasypujemy dołek.

Dobrą porą sadzenia jest zarówno okres wiosenny, jak i jesienny. Jeśli zamierzamy posadzić więcej krzewów, trzeba zachować między nimi dość duże odstępy ok. 3m. Pozwoli to zmaksymalizować docieranie promieni słonecznych równomiernie do wszystkich krzewów i uniknąć nieobfitego owocowania, a także ułatwi zbieranie owoców. Jeśli nie planujemy zbiorów mechanicznych i bardziej zależy nam na walorach ozdobnych krzewu, możemy zastosować mniejsze odstępy między krzewami.

Jeśli chodzi o technikę, w równych odległościach wykopujemy dołki o objętości większej niż system korzeniowy tak, by wszystkie pędy znalazły się pod ziemią. Aronię sadzimy na głębokości kilka centymetrów większej niż rosły w szkółce, co spowoduje jej szybkie ukorzenienie.

Cięcie, pielęgnacja, zbiory

Podcinanie krzewów aronii jest bardzo ważne ze względu na ilość wydawanych owoców oraz wygląd, na którym – w przypadku uprawy w przydomowym ogródku – również nam zależy. Aby uniknąć nazbyt dużego rozrostu krzewu, każdego roku w okresie wczesnej wiosny wycinamy stare pędy, by zrobić miejsce dla młodych, rozwijających się. Oprócz nieproduktywnych gałązek, wycinamy wszystkie pędy krzyżujące się i utrudniające rozwój innym oraz te rosnące zbyt nisko nad ziemią i wyglądające nieestetycznie. Przy podcinaniu warto pamiętać, że najwięcej owoców wydają pędy w wieku od dwóch do pięciu lat.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki