Ceny i notowania indyków – 12-18 kwietnia 2021 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z kwietnia 2021 r.

Ceny skupu indyków

Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.650 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.795 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W marcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,50 zł/kg, w centralnym – po 5,70 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,86 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,69 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,61 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka

Cena filetów z piersi indyka nie uległa w ciągu minionego tygodnia znaczącym wahaniom, jej wartość wynosi więc 16.627 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.540 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 11.053 zł/t, a więc o 4% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 6.277 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 17%.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki