
Ceny i notowania indyków – 27 września – 3 października 2021 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu września i października 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.900 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.872 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W sierpniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,89 zł/kg, w centralnym – po 5,00 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,12 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,34 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,07 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 15.182 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.720 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.478 zł/t, a więc tyle samo, co w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.679 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 11%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi