Odpowiednie żywienie indyków kluczem do opłacalnej produkcji

Hodowla indyków brojlerów Indyki

Indyki są największymi ptakami domowymi. Zalicza się je do drobiu grzebiącego podobnie jak kury, perlice i przepiórki. W kwestii żywienia nie należy jednak traktować ich podobnie. Różnice w fizjologii tych gatunków są na tyle istotne, że zmieniają obraz przebiegu tuczu. Aby był on opłacalny trzeba koniecznie wziąć pod uwagę różne potrzeby pokarmowe tych zwierząt.

Tucz brojlerów indyczych różni się znacząco od tuczu innych gatunków drobiu. Młode indyki bowiem mogą znacznie szybciej przybierać na masie niż inne ptaki, poza tym odkładają mniej tkanki tłuszczowej.  W porównaniu z innym drobiem grzebiącym ich mięso jest chudsze, zawiera za to więcej białka i wody. Dlatego też inne jest również zapotrzebowanie pokarmowe na pełnowartościowe białko (wyższe niż u innego ptactwa) oraz energię (niższe). Indyki w warunkach naturalnych są zwierzętami owadożernymi. W ten sposób zapewniają sobie podaż niezbędnego im białka zwierzęcego. Chityna zawarta w szkielecie zewnętrznym owadów jest wielocukrem dostarczającym indykom m.in. beta-glukanu – substancji działającej silnie stymulująco na układ odpornościowy.

W porównaniu z kurami ich przewód pokarmowy jest krótszy (bardziej zbliżony do tego u zwierząt mięsożernych).  Mają także mniejsze wole, żołądek mięśniowy i słabiej rozwiniętą wątrobę.  Przez to jedzą mniejsze porcje, za to często. Odczyn pH przewodu pokarmowego jest wyższy (bardziej zasadowy) co także predysponuje do określonych chorób i narzuca inne żywienie indyków. Niedostateczne zakwaszenie żołądka można zredukować suplementacją probiotykami  lub według starej domowej metody dodawania octu do wody pitnej. Pomocne są także dodatki roślin gorzkich. Wątroba jest kluczowym narządem w procesie przemian białka, węglowodanów i tłuszczy, a także magazynuje witaminy i minerały i odpowiada za detoksykację organizmu. Z powodu niewielkich rozmiarów w stosunku do wielkości indyków jest ona u tego gatunku bardzo przeciążona. Stosunek wielkości płuc i serca do masy ciała dorosłego indyka jest także mniejszy niż u innych ptaków. Przez to ich układ krążeniowo – oddechowy jest mniej wydolny, co skutkuje mniejszą odporność na przegrzanie i stres.

Indyki użytkuje się tylko w kierunku mięsnym. Wyróżnia się typy użytkowe różniące się długością dojrzewania i końcową masą ciała:

  • lekkie
  • średnio-ciężkie
  • ciężkie

Żywienie indyków zależy od systemu chowu, stanu fizjologicznego i wieku. Wyróżniamy tu chów intensywny, półintensywny oraz ekstensywny. Zapotrzebowanie jest inne w różnych stadiach wiekowych. Młode indyki w pierwszej fazie wzrostu potrzebują większego zaopatrzenia w składniki wysokoenergetyczne. Starsze z kolei nie wymagają już tyle białka, witamin i minerałów. Najlepsze wyniki produkcyjne osiąga się poprzez skarmianie paszami o dużej koncentracji energii.  Najekonomiczniej wychodzi stosowanie odpowiednio przygotowanych pełnoporcjowych mieszanek.  Zdania odnośnie zastosowania pasz granulowanych są podzielone. Niektóre źródła wskazują na ich pozytywne efekty w tuczu, jako że takowe przetwarzanie ułatwia trawienie przez co zwiększa wykorzystanie składników pokarmowych pasz. Ma tu też wpływ specyfika pobierania pokarmu przez indyki. Mają one skłonność do rozrzucania paszy poza karmidła (konieczne jest stosowane karmideł o konstrukcji przeznaczonej dla tego gatunku ptactwa) i wybierania poszczególnych jej składników. Mieszanki granulowane minimalizują ten problem. Granulaty mogą być stosowane już od czwartego tygodnia życia. Odpowiednia struktura paszy stymuluje także ścianę żołądka i warunkuje większą sekrecję enzymów koniecznych do prawidłowego trawienia. W tym zakresie pozytywnie działają też takie składniki jak pieprz (drażni nabłonek jelita wzmagając wydzielanie soków trawiennych), cykoria czy czosnek. W warunkach chowu przyzagrodowego indyki chętnie zjadają gorzkie rośliny takie jak krwawnik czy gorczycę, a także owady i ich larwy. Chitynowy pancerz owadów stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i enzymów trawiennych, a także poprawia apetyt.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki