Ceny i notowania indyków – 13-19 lipca 2015 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków na lipiec 2015 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.969,0 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.646,0 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W czerwcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,79 zł/kg, w centralnym – po 5,75 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,82 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,99 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,83 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 2%, jej wartość wynosi więc 18.424 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.873 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.207 zł/t, a więc o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.385 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 1%.