Ceny i notowania indyków – 13-19 listopada 2017 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków na listopad 2017 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.113,8 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.834,4 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W październiku brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,08 zł/kg, w centralnym – po 4,97 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 5,00 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 5,04 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,04 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka nie uległa w ciągu minionego tygodnia znaczącym wahaniom, jej wartość wynosi więc 16.698 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.173 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.035 zł/t, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.474 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi