Ceny i notowania indyków – 15-21 lutego 2021 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z lutego 2021 r.

Ceny skupu indyków

Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.508 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 4%. Indyczki kosztują natomiast 5.498 zł/t, płacimy więc za nie o 1% więcej. W styczniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,25 zł/kg, w centralnym – po 4,53 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,57 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,43 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,35 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka

Cena filetów z piersi indyka nie uległa w ciągu minionego tygodnia znaczącym wahaniom, jej wartość wynosi więc 15.352 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.407 zł/t, czyli o 5% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.394 zł/t, a więc o 4% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 5.501 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 1%.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki