Ceny i notowania indyków – 16-22 marca 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z marca 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.576 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.400 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W lutym brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,46 zł/kg, w centralnym – po 5,50 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,51 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,70 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,53 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 3%, jej wartość wynosi więc 18.817 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.511 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.693 zł/t, a więc o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.566 zł/t, odnotowano zatem jej stagnację.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi