Ceny i notowania indyków – 21-27 września 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z końca września 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.246 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.077 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W sierpniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,20 zł/kg, w centralnym – po 4,21 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,13 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,32 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,23 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 2%, jej wartość wynosi więc 12.287 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.499 zł/t, czyli o 2% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.059 zł/t, a więc o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.201 zł/t, odnotowano zatem jej zastój.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi