Ceny i notowania indyków – 22-28 lutego 2016 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z końca lutego 2016 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.820,1 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 5.494,4 zł/t, płacimy więc za nie o 2% mniej. W styczniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,70 zł/kg, w centralnym – po 5,75 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,72 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,94 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,78 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 17.633 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.239 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.548 zł/t, a więc tyle samo, co w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.559 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi