Ceny i notowania indyków – 23-29 listopada 2015 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków w listopadzie 2015 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.957,3 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.650,0 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W listopadzie brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,78 zł/kg, w centralnym – po 5,76 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,75 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,94 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,81 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 20.055 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.356 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.669 zł/t, a więc o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.645 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 3%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi