Ceny i notowania indyków – 25-31 stycznia 2021 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z końca stycznia 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.649 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 6%. Indyczki kosztują natomiast 4.728 zł/t, płacimy więc za nie o 5% więcej. W grudniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,10 zł/kg, w centralnym – po 4,21 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,15 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,22 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,16 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 8%, jej wartość wynosi więc 13.798 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.583 zł/t, czyli o 9% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.152 zł/t, a więc o 10% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.979 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 9%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi