Ceny i notowania indyków – 27 kwietnia – 3 maja 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu kwietnia i maja 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.768 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.606 zł/t, płacimy więc za nie o 2% mniej. W kwietniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,85 zł/kg, w centralnym – po 5,04 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,05 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,06 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,95 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 15.438 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.014 zł/t, czyli o 2% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.118 zł/t, a więc o 8% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.312 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi