Ceny i notowania indyków – 30 listopada – 6 grudnia 2015 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu listopada i grudnia 2015 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.946,8 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.791,7 zł/t, płacimy więc za nie o 2% więcej. W listopadzie brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,78 zł/kg, w centralnym – po 5,76 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,75 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,94 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,81 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka nie uległa w ciągu minionego tygodnia znaczącym wahaniom, jej wartość wynosi więc 20.213 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.369 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.855 zł/t, a więc o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.518 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi