Ceny i notowania indyków – 30 marca – 5 kwietnia 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu marca i kwietnia 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.489 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 5.258 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W marcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,44 zł/kg, w centralnym – po 5,45 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,46 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,62 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,48 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 4%, jej wartość wynosi więc 17.880 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.393 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.627 zł/t, a więc o 6% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.520 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 1%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi