Ceny i notowania indyków – 4-10 grudnia 2017 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z grudnia 2017 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.031,2 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.781,8 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. We listopadzie brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,95 zł/kg, w centralnym – po 4,93 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 5,08 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 5,01 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,96 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 16.980 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.096 zł/t, czyli o 1% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.634 zł/t, a więc o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.377 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 4%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi