Ceny i notowania indyków – 4-10 stycznia 2016 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków ze stycznia 2016 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.901,5 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 5.615,8 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W grudniu brojlery indycze osiągnęły na polskim rynku średnią cenę 5,81 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 19.460 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.405 zł/t, czyli o 2% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.981 zł/t, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.835 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 4%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi