Ceny i notowania indyków – 5-11 października 2015 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków na październik 2015 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.960,1 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.652,1 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. We wrześniu brojlery indycze osiągnęły średnią cenę w wysokości 5,81 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 19.888 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.761 zł/t, czyli o 1% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.713 zł/t, a więc o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.441 zł/t, odnotowano zatem jej zastój.